În perioada ianuarie – noiembrie, aproximativ 7.000 de tone de deșeuri au fost abandonate pe stradă la Timișoara. Pentru ridicarea acestora, Primăria a plătit nu mai puțin de 14 milioane de lei. De asemenea, alte 14.000 de tone au fost aduse, din propria inițiativă, de cetățeni la centrele de colectare voluntară.
În ciuda măsurilor active ale municipalității, în special în locații problematice de ani de zile, cantitatea de deșeuri amestecate a crescut cu peste 1.800 de tone față de anul 2023. Cea mai mare cantitate abandonată, aproape 1350 de tone, a fost ridicată în luna iulie, iar cea mai mică, aproximativ 190 de tone – în ianuarie.
Pentru a combate fenomenul abandonului de deșeuri, în 2024, Primăria Timișoara a derulat campanii de conștientizare, a derulat ample acțiuni de salubrizare în zone unde se abandonează frecvent deșeuri, a aplicat amenzi și a transformat spații care erau focare de infecție în zone verzi. Pe această listă apar zona Lunei și diferite locuri de parcare, cum ar fi Martir Ioan Stanciu.
În ceea ce privește sancțiunile, Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului au aplicat, în 2024, 164 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.084.500 lei. În plus, au fost aplicate 200 de sancțiuni în valoare de 89.250 lei pentru aruncarea de resturi alimentare și nealimentare pe domeniul public. Persoanele fizice și juridice amendate au avut și obligația de a igieniza locațiile și de a preda resturile operatorilor autorizați.
În zona Kuncz, unde deșeurile sunt abandonate de ani de zile în aceleași locații, Poliția Locală a aplicat 17 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 308.000 lei, atât pentru abandon, cât și pentru incendierea gunoaielor. Tot în anul 2024, la solicitarea Primăriei Municipiului Timișoara, RETIM a organizat, în noiembrie și decembrie, o campanie gratuită de colectare a deșeurilor voluminoase. La cele 20 de puncte temporare, timișorenii au predat aproape 28 de tone de deșeuri voluminoase, de la mobilier, mobilier de grădină, la elemente de tâmplărie și obiecte textile.
În 2025, municipalitatea va intensifica măsurile de combatere a abandonului de deșeuri și lansează un nou apel la responsabilitate.
La centrele de colectare cu aport voluntar, timișorenii pot preda gratuit deșeurile vegetale, cele voluminoase de uz casnic și cele provenite din locuințe, generate de activități de reparații și amenajări interioare, din construcții și demolări. Centrele de colectare funcționează la adresele: Aleea Avram Imbroane, nr. 70, Calea Torontalului, nr. 94, Calea Moșniței nr. 2 – 4, str. Ovidiu Cotruș, nr. 201.