În 2024, Universitatea de Vest din Timișoara sărbătorește 80 de ani de la înființare. 2024 se vrea un an special la UVT, cu numeroase evenimente care amintesc de istoria ei.
Înființarea Universității de Vest din Timișoara a fost un demers complex și îndelungat. S-a făcut în etape, într-un context politic, social și economic intern și internațional marcat de cel de-al Doilea Război Mondial. Anul 1940 aduce schimbări majore în viața academică timișoreană. După Dictatul de la Viena, la Timișoara s-au refugiat din Clujul cedat Ungariei: Facultatea de Agronomie, Facultatea de Teologie și Facultatea de Științe (secțiile de matematică, fizică, chimie, științe naturale). Deși au urmat anii de război, cu multiple dificultăți materiale, în Timișoara se dezvoltă o activitate universitară și de cercetare științifică.
În 1943, încurajată de manifestările publice, elita intelectualității din vestul României adresează Guvernului un „Memoriu” asupra necesității înființării unei Universități la Timișoara.
1944 este anul când se finaliza un proces destul de anevoios prin care intelectualitatea bănățeană în general și cea timișoreană în special argumentaseră nevoia constituirii unei universități umaniste a Banatului, un „atelier de prelucrare a sufletului național”, cum o imagina Sever Bocu.
Astfel, prin Decretul-Lege Regal 660/30 decembrie, se anunța înființarea unei universități timișorene – Universitatea de Vest – abilitată să ofere programe de studii în domeniile Drept, Litere și Filosofie, Științe, Medicină Umană, Medicină Veterinară, Farmacie și Teologie.
Primele sale facultăți au fost desființate sau au devenit instituții independente.
De abia prin Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 999/27 septembrie 1962, Institutul Pedagogic de cinci ani (Facultățile de Matematică–Fizică și Filologie) se transformă în Universitatea din Timișoara.
În 1962 demarează construcția clădirii UVT
În același an, demarează lucrările la noua clădire a universității, pe bulevardul Vasile Pârvan, sub coordonarea arhitectului Hans Fackelmann.
În anul 1970 existau 12 facultăți, cu 20 de specializări.
A urmat o perioadă dificilă, în special pentru științele umaniste și cele exacte. Domenii ca muzica, artele plastice, istoria, geografia, științele naturii sau chimia au dispǎrut una câte una, în timp ce filologia și-a restrâns mult activitatea.
În perioada anilor 1962–1989, evoluția universității a fost condiționată, sub controlul strict al activităților din învățământul românesc, actului educativ și de formare profesională, prin ordine și decizii ministeriale marcate ideologic.
După Revoluția din 1989 a urmat o schimbare esențială de mentalitate în percepția instituției academice, urmând modelul instituțiilor democratice similare din vest.
Universitatea de Vest din Timișoara cuprinde 11 facultăți cu departamentele respective, precum și un departament de formare a cadrelor didactice.
Facultățile care funcționează în cadrul UVT oferă programe de studii acreditate la nivel național la nivel de licență, masterat și doctorat în următoarele domenii: Arte și Design, Chimie, Biologie, Geografie, Drept, Economie și Administrarea Afacerilor, Educație Fizică și Sport, Fizică, Litere, Istorie și Teologie, Matematică și Informatică, Muzică și Teatru, Sociologie și Psihologie, Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării.
De 30 de ani se numește UVT
Începând cu anul 1990, Universitatea din Timișoara și-a asumat o direcție de dezvoltare similară cu modelele clasice ale universităților europene, ajungând în scurt timp un important centru de învățământ, știință și cultură.
Prin Ordinul Ministerului Învățământului nr. 9874/9 octombrie 1994, Universitatea din Timișoara dobândește actuala sa denumire de Universitatea de Vest din Timișoara.
De la două săli de curs în anul 1948, universitatea deține în prezent 17 amfiteatre, 25 de săli de cursuri, 74 de săli de seminar și laboratoare.