Acasă Eveniment 80% dintre profesorii din Timiş intră în grevă generală

80% dintre profesorii din Timiş intră în grevă generală

530
DISTRIBUIȚI

Liderii de sindicat sunt optimişti în privinţa grevei de o zi…
Mii de dascăli nu vor intra, azi, la ore, în şcolile, liceele şi facultăţile din Timiş. Cel puţin aşa speră sindicaliştii din învăţământ. Liderii profesorilor îi sfătuiesc pe părinţi să nu-şi trimită joi copiii la şcoală, în judeţul Timiş. Cele patru sindicate din învăţământ au programat o grevă generală de o zi, la nivel naţional. Dacă vor avea ce supraveghea, profesorii vor trebui totuşi să intre în săli. Ei nu vor preda, dar au obligaţi să stea în clase. Discuţia de marţi, cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, nu i-a putut convinge pe sindicalişti să dea înapoi. Pentru prima oară de la precedenta grevă, dascălii par tot mai convinşi că singura soluţie rămâne o grevă generală pe perioadă nelimitată. Aceasta va fi declanşată, cel mai probabil, la sfârşitul lui mai.

Marian Uţă, lider FEN: „Nu vă trimiteţi copiii, joi, la şcoală!”

Federaţia Educaţiei Naţionale Timiş susţine că peste 80% dintre cei aproximativ 3.500 de membrii nu vor intra la ore. Marian Uţă, liderul FEN le transmite un mesaj clar părinţilor de elevi şi spărgătorilor de grevă. „83% dintre cadrele didactice afiliate la noi au semnat pentru grevă, mă aştept ca toţi să participe. Vreau să le spun părinţilor să nu-şi trimită copii la şcoală, iar spărgătorilor de grevă, acest grup de profitori, să nu mai aştepte rezultate şi să se aşeze la o masă gata întinsă. Nu văd cum am putea evita greva generală de la sfârşitul lui mai. Pentru a nu intra în grevă ar trebui sistate disponibilizările, legea lui Funeriu să fie revăzută şi, nu în ultimul rând, să primim majorarea salarială legală”, ne-a declarat Marian Uţă, liderul FEN Timiş.

Doar 3% din profesorii universitari sparg greva la Timişoara

Doar 3% dintre profesorii de la Universitatea de Vest, Universitatea „Politehnica” şi Universitatea de Ştiinţe Agricole îşi vor ţine orele, joi. „După ce am discutat cu studenţii şi cu cadrele didactice, pot spune că, cel puţin la nivel declarativ, doar 2-3% dintre dascăli îşi vor ţine orele. La Universitatea de Medicină se vor ţine doar laboratoarele. Noi nu vrem grevă generală, dar situaţia pare fără ieşire. Educaţia nu este ceva cu care să te joci, afectează viitorul unei întregi naţiuni”, spune Ilare Bordeaşu, liderul Sindicatului „Alma Mater” din învăţământul universitar pe zona de vest. Miercuri, Sindicatul „Alma Mater” a semnat, la Universitatea de Vest din Timişoara, un protocol de colaborare cu liderii studenţilor din Timişoara. Pactul prevede o susţinere reciprocă, mai ales în perioada grevelor sau mişcărilor de protest.

Virgil Popescu, preşedinte „Spiru Haret”: „Nu mai vreau să le aud sfaturile celor ce nu participă la grevă”

Cel mai mare sindicat din învăţământul preuniversitar timişean – „Spiru Haret”, care are aproape 6.500 de membri, este la fel de tranşant. „Sperăm să avem o participare cât mai numeroasă. Mă aştept ca 70-80% dintre oamenii noştri să facă grevă. Nu vreau să le mai aud sfaturile celor ce nu vor participa la această grevă. Am auzit vorbe că nu vor fi plătiţi pe ziua de grevă. Este adevărat, dar când au pierdut zilele tăiate de Boc, nimeni nu a comentat. Cred că nimic nu se mai poate evita, iar greva generală este unica soluţie. Cei ce nu participă la grevă cred că îşi doresc o dictatură Boc-Băsescu, în care să fie păziţi de la spate, cu biciul”, susţine Virgil Popescu, preşedintele „Spiru Haret” Timiş. Greva generală de joi este programată să înceapă de la ora 7 şi va dura întreaga zi. Majoritatea dascălilor implicaţi în comisiile probei de competenţe digitale în Timiş vor lucra totuşi, joi. Doar 27 de profesori din 360 de membri ai comisiilor probei de bacalaureat din Timiş au spus că vor să facă grevă. Proba de competenţe digitale de joi nu va avea loc doar în patru licee din Timiş: Liceul „Vlad Ţepeş”, Colegiul Naţional „CD Loga” şi Liceul Auto din Timişoara, dar nici la Liceul Teoretic din Sânnicolau Mare. Aici proba va fi reprogramată.

Comentarii

comentarii