Acasă Actualitate 845 de milioane de lei în 2010, împotriva inundaţiilor

845 de milioane de lei în 2010, împotriva inundaţiilor

DISTRIBUIȚI

În judeţul Timiş, cele 99 de comitete locale pentru situaţii de urgenţă au aprobate planurile de apărare împotriva inundaţiilor. În judeţul Caraş-Severin, din cele 77 de comitete locale pentru situaţii de urgenţă, mai sunt puţine în curs de aprobare. Planurile de apărare au fost realizate în totalitate, în Timiş şi Caraş-Severin. În 2010, Ministerul Mediului şi Pădurilor a alocat 845 de milioane de lei pentru lucrările de apărare împotriva inundaţiilor, la nivel naţional, cea mai mare sumă din 1990 încoace.

Cel mai fierbinte an

Anul 2010 este cotat a fi cel mai fierbinte an din istoria măsurătorilor temperaturilor meteorologice şi unul dintre cei mai ploioşi. Conform Administraţiei Bazinale de Apă Banat Timişoara, judeţul Timiş are unul dintre cele mai sigure sisteme hidrografice. Aici, în prezent, în total sunt 14 lucrări, în diferite stadii – studii de fezabilitate sau în stadiul de finanţare – care vor pune la adăpost comunităţile de ameninţarea apelor. În zona Timişului, s-au făcut şi se fac lucrări de întărire şi îndiguire foarte puternice. Amintim de lucrările de pe tronsonul Gătaia – Bocşa şi în zona Gătaia. Astfel, râul Bârzava, de la Reşiţa până în graniţa cu Serbia, nu va mai putea crea probleme. De asemenea, vor fi încheiate lucrările pe râul Timiş, de la Lugoj până la frontiera cu serbia Serbia. Aici e o zonă foarte sensibilă. Au fost inundaţii în anii 2000, 2005 şi 2006. Lucrarea de pe râul Bega, pe tronsonul Curtea – Făget – Mănăştiur – Bethausen, în valoare de 450 de miliarde de lei vechi, este în derulare şi va scoate Lunca Begăi de sub ameninţarea apelor. A fost întocmit şi Planul de apărare privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţiile hidrotehnice şi poluări accidentale în Bazinul Hidrografic Banat.

Împăduririle şi inundaţiile

Fiindcă inundaţiile devin tot mai dese şi mai periculoase, va fi înfiinţată Autoritatea pentru Inundaţii şi Managementul Apelor, structură care va avea competenţe specifice pentru asigurarea unei implementări coerente a Strategiei naţionale pe termen mediu şi lung privind managementul riscului la inundaţii. De asemenea, Ministerul Mediului va prelua digurile, astfel încât această problemă să fie gestionată dintr-un singur punct. Printre măsurile incluse în Strategia naţională de management al riscului la inundaţii pe termen mediu şi lung, se află lucrări de construcţie, consolidare şi întreţinere a digurilor pentru apărarea localităţilor, renaturarea, amenajarea de torenţi, împăduririle şi realizarea perdelelor forestiere. Anul acesta, de la bugetul de stat au fost alocate 44 milioane lei, aproape dublu faţă de 2009, iar la Fondul de Mediu mai sunt încă aproximativ 90 de milioane de lei, numai pentru împăduriri.
 

Comentarii

comentarii