Acasă Actualitate 85 de percheziţii în judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj, Timiş, Dâmboviţa şi municipiul...

85 de percheziţii în judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj, Timiş, Dâmboviţa şi municipiul Bucureşti, la o reţea specializată în evaziune fiscală

DISTRIBUIȚI

descinderiZeci de percheziţii au loc, joi dimineaţă, în în mai multe județe, într-un caz de evaziune fiscală în care ar fi implicată familia şefului Poliţiei Locale din Drobeta Turnu Severin şi mai mulţi oameni de afaceri, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 10 de milioane de euro. 

Şeful Poliţiei Locale Drobeta Turnu Severin, Nicolae Micşoniu, şi soţia acestuia au fost ridicaţi de oamenii legii de la locuinţa lor din Drobeta Turnu Severin.

La ieşirea din casă, Nicolae Micşoniu a salutat jurnaliştii, refuzând să facă declaraţii.

El şi soţia lui au fost duşi la audieri.

Oamenii legii au descins şi la sediul firmei de pază deţinute de familia şefului Poliţiei Locale Drobeta Turnu Severin – Vigilent Security.

Vigilent Security, cu sediul în Drobeta Turnu Severin, are contracte de prestări servicii cu instituţii publice, între care Spitalul Judeţean din municipiu şi Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare.

Procurorii DIICOT şi ofiţerii de la Crimă Organizată fac, joi dimineaţă, 85 de percheziţii în judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj, Timiş, Dâmboviţa şi municipiul Bucureşti, fiind vizată o reţea specializată în evaziune fiscală.

Potrivit unor surse din cadrul anchetei, reţeaua, în acest caz ar fi implicată şi familia şefului Poliţiei Locale Drobeta Turnu Severin, Nicolae Micşoniu, precum şi mai mulţi oameni de afaceri, înregistra facturi fictive la firmele pe care le aveau în calitate de acţionari majoritari sau asociaţi.

“În cauză există suspiciunea rezonabilă că membrii grupării au identificat mai mulţi agenţi economici interesaţi să-şi diminueze ilegal baza impozabilă prin înregistrarea în evidenţele contabile a unor documente aferente unor operaţiuni comerciale nereale, după care, prin mai multe firme controlate de către ei au emis facturi ce nu reflectă operaţiuni economice reale către acestea”, se arată într-un comunicat DIICOT.

Potrivit comunicatului, grupul infracţional organizat a furnizat aceste facturi fiscale în schimbul unor comisioane cuprinse între 4-10% din valoarea înscrisă pe acestea, iar contravaloarea lor era achitată prin transferuri bancare în conturile firmelor emitente.

“Ulterior, sumele erau retrase în numerar în aceleaşi zile în care erau încasate, iar după retragerea în numerar a sumelor respective şi după reţinerea comisioanelor stabilite, liderii grupării înapoiau banii partenerilor de afaceri, care îi reintroduceau în patrimoniul firmelor deţinute”, se precizează în comunicat.

Conform DIICOT, sstfel, în cursul anilor 2009-2013, firmele controlate de liderii grupării au efectuat livrări nereale de mărfuri către mai multe firme, care în acest fel şi-au redus artificial profiturile prin diminuarea masei impozabile, situaţie care a dus la prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de aproximativ 28.900.000 de lei, constând în TVA şi impozit pe profit deduse în mod nelegal.

“S-a reţinut faptul că în perioada 2009-2013, prin mai multe conturi deschise la diferite unităţi bancare, au fost încasaţi aproximativ 85.129.000 lei de la 29 de firme beneficiare de facturi fictive, sume care au fost ridicate integral în numerar din conturi, nefiind plătit niciun furnizor de către firmele controlate de grupul infracţional. Retragerile de numerar s-au făcut în baza unor documente false, respectiv ,borderouri achiziţii fier vechi, cu sprijinul nemijlocit al unor funcţionarilor bancari”, mai precizează DIICOT.

Prejudiciul în acest caz este estimat la aproximativ 10 de milioane de euro.

Printre firmele vizate se numără şi o firmă de pază deţinută de soţia şefului Poliţiei Locale Drobeta Turnu Severin.

Procurorii ar urma să pună în aplicare 38 de mandate de aducere, între persoanele care vor fi audiate numărându-se oamenii de afaceri Constantin Bădescu, Constantin Izvoranu, soţia şefului Poliţiei Locale Drobeta Turnu Severin, dar şi avocatul omului de afaceri Constantin Bădescu, Sorin Crudiu, au precizat sursele citate.

Acţiunea este coordonată de DIICOT Mehedinţi în colaborare cu Serviciul de Combatere a Crimei Organizate Mehedinţi, participând aproximativ 300 de forţe de intervenţie.

Mediafax

Comentarii

comentarii