Acasă Actualitate 9 Mai – o dată cu triplă semnificaţie: Ziua Independenţei României, Ziua...

9 Mai – o dată cu triplă semnificaţie: Ziua Independenţei României, Ziua Victoriei Antantei (sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial) şi Ziua Europei

DISTRIBUIȚI

9 Mai este o dată cu triplă semnificaţie pentru România: marchează Ziua Europei, Ziua Victoriei (finalul celui de-Al Doilea Război Mondial) şi Ziua Independenţei de Stat a României

În 1950, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman, propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, evitând astfel izbucnirea unui nou conflict militar între naţiunile Europei. Propunerea, cunoscută sub numele de “Declaraţia Schuman” (9 mai), este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

“Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto”, declara ministrul Robert Schuman.

Acestui amplu proiect i s-au alăturat pe parcurs mai multe state încă 22 de state europene, între care, la 1 ianuarie 2007, şi România. Între timp, la 31 ianuarie 2020, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a părăsit Uniunea Europeană.

Comunitatea Economică Europeană (CEE) a devenit Uniunea Europeană (UE), prin intrarea în vigoare, la 1 noiembrie 1993, a Tratatului privind Uniunea Europeană (Tratatul de la Maastricht). Documentul reprezintă actul constitutiv al Uniunii Europene.

În 2022, având în vedere agresiunea militară neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei, Ziua Europei este un moment şi mai important pentru a reafirma ataşamentul faţă de pace, de a arăta unitatea şi solidaritatea cu Ucraina şi poporul ucrainean şi de a susţine valorile universale, cum ar fi libertatea şi democraţia într-o ordine globală bazată pe reguli.

*

9 mai – Ziua Independenţei de Stat a României

Proclamarea independenţei statale la 9 mai 1877 nu a fost un act spontan, ci o încununare a strădaniilor tot mai numeroase din acei ani, o aruncare peste bord a ultimei verigi a suzeranităţii otomane.

În 1877, la această dată, ministrul de Externe de la acea vreme, Mihail Kogălniceanu, declara în Camera Deputaţilor: “Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”.

A doua zi, pe 10 mai, independenţa a fost proclamată din nou şi votată de către Camerele reunite, după care a fost promulgată de către domnitorul Carol I şi publicată în Monitorul Oficial. România a ieşit definitiv de sub vasalitatea Porţii Otomane.

A doua zi, pe 10 mai, independenţa a fost proclamată din nou, de Camerele reunite, după care domnitorul Carol I a acceptat-o proclamând Independenţa de Stat a României.

*

9 Mai – Ziua Victoriei în cel de-Al Doilea Război Mondial

Data marchează ziua 9 mai 1945, când Aliaţii din cea de-a doua conflagraţie mondială au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare confruntări militare din istoria continentului european.

În 9 mai se împlinesc 77 de ani de la încheierea celui de al Al Doilea Război Mondial.

(surse: Agerpres, istoriamilitara.org)

Comentarii

comentarii