Acasă Eveniment 90 de ani de chirurgie românească în Timişoara

90 de ani de chirurgie românească în Timişoara

DISTRIBUIȚI

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCUJ) Timişoara va marca, joi, 25 noiembrie, de la ora 18,00,  90 de ani de chirurgie românească în Timişoara şi 65 de ani de activitate a Clinicii II Chirurgie. Serviciul de Chirurgie Orăşenesc se înfiinţează sub administraţie românească, în 1919 şi este preluat de către dr. V. Cândea, absolvent al Facultăţii de Medicină de la Budapesta şi care a ajuns şef de serviciu chirurgical în oraşul Bratislava (Pressburg). El se întoarce în România după unire şi reorganizează asistenţa medicală şi cea chirurgicală în mod special. Achizitionează, în 1920, un imobil (Sanatoriul Bega), în care va înfiinţa Serviciul Orăşănesc de Chirurgie. Dr. V. Cândea moare în 1936 din cauza unui TBC pulmonar, iar serviciul este preluat de dr. I. Mureşan, fost şef de lucrări al prof. Iacobovici, la Cluj. Odată cu înfiinţarea Universităţii de Medicină din Timişoara, el este numit profesor de chirurgie şi conduce Clinica II Chirurgie până în 1968, după care prof. dr. C. Caloghera preia conducerea Clinicii, până în 1992. 
Spitalul înfiinţat de V. Cândea a asigurat urgenţele pentru tot Banatul, atât pentru patologia chirurgicală, cât şi pentru patologia ortopedică, urologică, neurochirurgicală etc. ca serviciu unic, până în 1974, odată cu punerea în funcţie a Spitalului Judeţean, unde Clinica II de Chirurgie îşi mută activitatea, din vechiul sediu al “Spitalului Bega”.
Cu acest prilej, la Hotel Continental Timişoara are loc Simpozionul de Chirurgie Româno-Sârb, în perioada 25-26 noiembrie, la care participă somităţi chirurgicale din Serbia şi România, manifestare organizată alternativ în cele două ţări vecine. Sunt înscrişi 80 de chirurgi din Serbia, din cele mai importante clinici universitare din Belgrad şi Novi Sad, cât şi din alte oraşe. Din România participă profesori universitari din Bucureşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Constanţa, Arad, Oradea. 

 

Comentarii

comentarii