Acasă Actualitate 96 de ani de viaţă şi sute de ani de istorie…

96 de ani de viaţă şi sute de ani de istorie…

695
DISTRIBUIȚI

Timişoreanul Horia Musta, record editorial la aproape 100 de ani
Fotbalist, tenisman, politician, soldat pe front şi încarcerat de comunişti… La 96 de ani, Horia Musta iubeşte mai mult ca orice viaţa. Tocmai de aceea nu s-a făcut preot şi nici doctor. A scris însă o carte în care povesteşte de toţi moşii şi strămoşii săi. Un arbore genealogic ce se întinde dinainte de anul 1800. Este ultimul liberal în viaţă, care a primit carnetul de membru direct din mâna lui I.G. Duca, cu aproape 70 de ani în urmă.

Istorie de mult uitată

Deşi are o viaţă fascinantă şi merite deosebite, Horia Musta încearcă de fiecare dată să vorbească despre familia lui celebră. „Avem în famile 145 de preoţi şi 145 de medici. Povestea începe cu preotul Adam Musta, din Răcăşdia, care a trăit între 1814 şi 1882. „Acest Adam Musta a avut cinci fii şi tot atâtea fiice. Toţi băieţii şi i-a făcut preoţi, iar ficeele şi le-a măritat cu preoţi. Tatăl meu Virgil Musta, a fost protopop al Oraviţei şi vicepreşedintele Senatului, era mare goangă pe vremea aceea”, îşi aminteşte cu umor istoria amplă a femiliei sale. Nu vrea să vorbească prea mult despre el, deşi ar avea de povestit zile întregi. A fost fotbalist la piticii lui Chinezu şi apoi a jucat la Sportul Studenţesc. A făcut hipism şi tenis, nu a vrut însă să urmeze destinul familie şi să se facă preot.

„Sunt simplu soldat, ca în vremea lui I.G. Duca”

„Mi-a plăcut mult viaţa, îmi place şi acum, tata voia să mă facă popă, dar eu nu am dorit, eram sportiv şi aveam alte preocupări, deşi toată viaţa am fost credincios”. Cartea „Neamul Mustonilor în Banat” este o mică enciclopedie ce are aproape 800 de pagini şi date impresionante despre marea familie Musta. Liberal convins, cel care în 1932 primea carnetul de membru PNL din mâna regretatului I.G. Duca s-a retras din activitatea politică la 90 de ani. „În 2004, având 90 de ani, m-am retras definitiv din activitate. Astăzi sunt soldat, simplu membru, cum am fost în 1932, când am primit carnetul din mâna lui Duca. Mult mai importantă decât mine este familia mea, una dintre cele mai vechi din Banat. Noi ne tragem direct din daci”, povesteşte Musta. Lansarea cărţii sale va avea loc sâmbătă, ora 11, la Mitropolia Banatului.

Comentarii

comentarii