Acasă Actualitate A ajutat 20.000 de oameni! O nouă caravană medicală a voluntarilor Asociației...

A ajutat 20.000 de oameni! O nouă caravană medicală a voluntarilor Asociației pentru ATI Aurel Mogoșeanu din Timișoara

DISTRIBUIȚI

În jur de 50 de persoane, dintre care șase copii, găzduite de Centrul de Suport pentru Situații de Urgență/Criză din Timișoara (Str. Avram Imbroane nr. 92) vor beneficia, miercuri, 21 august a.c., de la ora 14.00, de consulturi de specialitate multiple (ecografii, EKG, spirometrie, consulturi oftalmologie, analize de laborator).

Ei vor primi ochelari gratuit în cadrul unei noi caravane medicale care va fi organizată de Asociația pentru ATI „Aurel Mogoșeanu” în colaborare cu Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara – care marchează toamna aceasta 50 de ani de la inaugurare.

Compania Profi România va asigura donații de alimente pentru beneficiarii Centrului de Suport.

Partenerii permanenți ai caravanelor medicale sunt Hellimed SRL, Essilor, Diamedix și Samsung Medical.

De mai mulți ani, Asociația pentru ATI „Aurel Mogoșeanu” desfășoară sistematic caravane medicale și educaționale în zone izolate din țară (Munții Banatului, Munții Apuseni, Munții Orăștiei, sate de romi din diferite regiuni ale țării, Delta Dunării etc) sau adresate unor categorii sociale vulnerabile (cămine de bătrâni, aziluri de noapte, închisori, cartiere sărace, comunități de romi etc).

În aceste acțiuni, zeci de medici și alt personal medical asigură:

– consulturi de specialitate diverse (medicină internă, cardiologie, pneumologie, neurologie, pediatrie, oftalmologie/optometrie, ORL, ortopedie, endocrinologie, chirurgie. Pentru aceste consulturi se asigură la fața locului echipamentele medicale necesare (aparate EKG, ecografe, spirometre, optimetre, echipamente ORL, ETC.). De asemenea, se efectuează analize de laborator cu echipamentele mobile care sunt puse la dispoziție, cu rezultate pe loc. Pacienții, numeroși, care sunt descoperiți cu tulburări de vedere, primesc gratuit ochelari de vedere corespunzători.

– acțiuni de educație medicală cu populația, cursuri de prim-ajutor, educație sanitară cu privire la reguli de igienă, palparea sânilor de către femei, pentru depistarea precoce a unor leziuni, igiena dentară etc.

Majoritatea oamenilor care beneficiază de aceste consulturi au acces foarte dificil la servicii medicale de specialitate, unii având pentru prima dată, cu ocazia caravanelor, prilejul de a se întâlni cu un medic. De asemenea, de fiecare dată când sunt depistate probleme serioase de sănătate, care necesită internarea, medicii implicați se ocupă și asigură oamenilor accesul la spitalele cele mai potrivite.

Având în vedere impactul deosebit al acestor acțiuni, Asociația pentru ATI „Aurel Mogoșeanu” este din ce în ce mai mult solicitată de diferite comunități, iar întrucât numărul voluntarilor este mare, singurul obstacol în ajutarea a cât mai multor oameni îl reprezintă restricțiile bugetare.

Ca un fapt special, Asociația a fost contactată de un fost student al Universității de Vest Timișoara, în prezent rezident în Franța, care, aflând de campaniile organizate, a rugat realizarea unei caravane medicale în… Rwanda, Africa, țara sa natală!

Bugetul unei caravane, la care participă între 20 și 35 de voluntari, durata unei deplasări fiind de la o zi la trei zile (vineri-duminică)  include transportul, închirierea echipamentelor medicale (ele nu se iau de la spitale – este ilegal și inacceptabil moral și etic), cumpărarea de reactivi/materiale consumabile pentru analize de laborator și alte consulturi, cazare, masă, echipamente de protecție, dezinfecție etc.

Bugetul mediu pentru o caravană este de 15000 de euro.

Cu excepția lunilor foarte reci, Asociația pentru ATI Aurel Mogoșeanu poate organiza una- două caravane lunar, deci în medie 10-15  acțiuni anuale, în funcție de bugetul disponibil. În măsura în care vor demara pregătirile pentru o acțiune în Rwanda, va trebui evaluat bugetul în consecință.

Până în prezent, peste 20.000 de oameni au beneficiat de aceste acțiuni, mulți dintre ei în mod repetat – pentru că filosofia voluntarilor Asociației pentru ATI „Aurel Mogoșeanu” este de a  considera relația creată cu acești oameni una de durată.

Participarea tuturor cadrelor medicale la aceste caravane este neretribuită, voluntară și are loc în timpul liber al fiecăruia dintre cei implicați.

Asociația pentru ATI „Aurel Mogoșeanu” s-a dovedit a fi, în timp, vizibilă în peisajul social românesc din domeniul sănătății. Astfel, în anul 2022, Asociația a câștigat marele trofeu ,,Campania anului” la competiția ROMANIAN HEALTHCARE AWARDS, singura competiție cu juriu internațional în domeniu iar creatorului Asociației, prof. dr. Dorel Săndesc a fost câștigător al Trofeului ,,Medicul anului” la aceeasi competiție – acestea datorându-se unei liste impresionante de inițiative și proiecte, care au determinat o solidaritate fără precedent a corpului medical, implicând sute de profesioniști în sprijinul semenilor aflați în nevoi.

Companiile care doresc să sprijine și pe mai departe realizarea acestor caravane pot accesa pagina Asociației, https://www.atitimisoara.ro/, pentru contact – este mesajul prof. dr. Dorel Săndesc, inițiator al proiectului caravanelor, președinte de onoare al Asocației și  manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara, și conf. dr. Ovidiu Bedreag, președinte al Asociației.

 

 

Comentarii

comentarii