Acasă Economic A denunţat cartelul taximetriştilor din Timişoara şi a scăpat de amendă

A denunţat cartelul taximetriştilor din Timişoara şi a scăpat de amendă

491
DISTRIBUIȚI

Clemenţă de la Consiliul Concurenţei pentru Radio Taxi

Consiliul Concurenţei a acordat prima imunitate la plata amenzii prin programul de clemenţă companiei timişorene Radio Taxi, în cadrul investigaţiei pe piaţa serviciilor de transport persoane în regim de taxi în municipiul Timişoara, potrivit unui comunicat emis luni de autoritatea de concurenţă. „În urma investigaţiei, s-a constatat că 11 companii cu activitate de dispecerat şi operatori exclusivi de taximetrie au participat la o înţelegere privind majorarea tarifelor pentru serviciile de transport persoane în regim de taxi, începand cu luna decembrie 2007.

Amenda totală aplicată de Consiliul Concurenţei, în acest caz, este de 348.710 lei”, se arată în comunicat. Radio Taxi, care are atât activitate de dispecerat, cât şi de taximetrie (Total Radio Taxi şi Extra Radio Taxi), a fost prima companie care a aplicat la politica de clemenţă şi a denunţat Consiliului Concurenţei practicile anticoncurenţiale. Ca urmare, compania a beneficiat de imunitate totală la amendă. Cea de a doua companie care a denunţat cartelul, Power Up, a beneficiat de o reducere a amenzii de 50%, tot în cadrul programului de clemenţă.
"Participanţii la un cartel de fixare a preţurilor trebuie să înţeleagă faptul că mai devreme sau mai târziu, sunt depistaţi. Indiferent că înţelegerea se referă la o piaţă locală sau naţională, cartelurile reprezintă cele mai grave încălcări ale concurenţei, consumatorii fiind prejudiciaţi prin plata unor preţuri sau tarife mai mari pentru bunurile sau serviciile achiziţionate. Sperăm că acest prim caz să dea curaj şi altor companii să apeleze la politica de clemenţă şi să denunţe existenţa cartelurilor", a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Cartelurile sunt înţelegeri între doi sau mai mulţi agenţi economici concurenţi care au ca rezultat denaturarea concurenţei. Principalele tipuri de cartel sunt cele care vizează stabilirea preţurilor şi/sau împărţirea pieţelor. Politica de clemenţă este un tratament favorabil aplicat de Consiliul Concurenţei agenţilor economici implicaţi într-un cartel, care cooperează cu autoritatea de concurenţă în vederea descoperirii acestor practici anticoncurenţiale. Primul agent economic care informează Consiliul Concurenţei cu privire la existenţa unui cartel beneficiază de imunitate la amendă. Dacă există şi alte companii implicate în cartel, care colaborează cu Consiliul Concurenţei, acestea beneficiază de reducerea amenzii de până la 50%.

 

Comentarii

comentarii