Acasă Actualitate A doua conferinţă internaţională Gender4Growth

A doua conferinţă internaţională Gender4Growth

DISTRIBUIȚI

Proiectul Gender4Growth, finanţat din fonduri europene prin programul INTERREG IV C a fost câştigat de Consiliul Judeţean Timiş împreună cu alti 7 parteneri: Ile de France (Franţa), Veneto (Italia), Insulele Baleare şi Catalunia (Spania), Lindkoping (Suedia), Kethi (Grecia), Budapesta (Ungaria). Proiectul se desfăşoară pe parcursul a 36 luni şi răspunde la necesităţile de creştere şi egalitate de şanse între femei şi bărbaţi. Inegalităţile de acest gen prezente în economie generează un obstacol structurat împotriva dezvoltării pentru că o parte semnificativă a populaţiei (cu precădere femeile) are restricţii legate de accesul la piaţa muncii şi oportunităţile antreprenoriale. Obiectivul proiectului este de a aduce la zi politicile economice ale partenerilor, cu atenţie sporită acordată problematicii egalităţii, prin identificarea politicilor economice care integrează contribuţia deplină a femeilor, de a le transfera către parteneri şi de a influenţa deciziile de la nivel înalt să adopte măsurile corespunzătoare. Gender4Growth este finanţat din fonduri europene prin programul INTERREG IV C şi are un buget de 192.955 euro, din care 164.011,75 euro (85%) reprezintă finanţarea europeană, 25.084,15 euro (13%) co-finanţarea naţională şi 3.859,10 euro (2%) – fondurile proprii ale Consiliului Judeţean Timiş.
Întâlnirea de lansare a proiectului a avut loc la Barcelona în luna martie 2009, iar prima întalnire a comitetului de coordonare a avut loc la Atena în mai 2009. Cu ocazia întalnirii de la Atena a avut loc primul schimb de bune practici din partea gazdelor, Centrul de Cercetare pentru Egalitatea de Gen (KETHI). Tot aici s-au stabilit şi următorii paşi de urmat în cadrul proiectului, pentru identificarea, colectarea, revizuirea şi transferul de bune practici legate de problematica egalităţii în politicile economice, prin implicarea experţilor în domeniu. De asemenea, s-a decis şi implicarea actorilor decizionali de la nivelul fiecarei regiuni, care, prin comunicare şi diseminare adecvată, să susţină obiectivul proiectului la nivel larg European şi să se angajeze în implementarea rezultatelor proiectului.
În octombrie 2009, la Veneţia, s-a desfăşurat prima Conferinţă Europeană din cadrul proiectului Gender4Growth. Cu ocazia Conferinţei de la Veneţia, reprezentanţii politici ai regiunilor partenere au semnat "Declaraţia de la Veneţia", angajându-se astfel să facă o analiză a situaţiei femeilor pe piaţa forţei de muncă la nivel local, să întocmească un raport anual referitor la situaţia femeilor din propriile organizaţii, să promoveze egalitatea profesională între bărbaţi şi femei, să adopte măsuri de conciliere a vieţii private cu cea profesională, să susţină egalitatea de gen în instituţiile şi departamentele din care provin. În plus, experţi din fiecare regiune participantă au prezentat practici şi politici în domeniul egalităţii de şanse între bărbaţi şi femei.
În februarie 2010 a avut loc un atelier de lucru la Budapesta şi o vizită de studiu la Viena, evenimente la care au participat reprezentanţi ai tuturor partenerilor. Oficiali ai gazdelor din Ungaria au vorbit despre problemele întâmpinate în teritoriu referitoare la promovarea egalităţii de şanse dintre barbati şi femei şi au subliniat necesitatea implicării totale din partea clasei politice în sprijinirea proiectului Gender4Growth. Deoarece reprezentanţii clasei politice au exprimat nevoia existenţei unor studii tematice comparative pentru a-şi putea construi planuri concrete de acţiune, s-a decis colectarea de practici inovatoare care să stimuleze dezvoltarea economică. Astfel au fost selecţionate câteva teme de lucru precum: accesul la finanţare, carierele în domeniul public, ştiinţa, tehnologia, ingineria şi matematica dintr-o gamă mai largă de teme propuse. Vizita de studiu din Viena a arătat cum departamentul responsabil cu problemele inegalităţii de gen din Viena găseste răspuns la probleme precum concilierea muncii şi a vieţii private, promovarea de oportunităţi egale, depăşirea stereotipurilor, egalizarea salariilor, combaterea violenţei împotriva femeilor.
La cea de-a doua conferinţă internaţională din cadrul proiectului, organizată vineri, 19 octombrie, la Timişoara, aleşii oficiali au dezbătut, au ales dintre bunele practici şi politici selectate de către echipa de proiect pe parcursul proiectului şi şi-au luat angajamentul de a le transfera în regiunile lor. Conferinţa a cuprins două mese rotunde: „Transferul de know-how prin  proiecte europene o şansă pentru autorităţile locale? Egalitatea de gen: un exemplu” şi „Un instantaneu al situaţiei din România”.
 

Comentarii

comentarii