Acasă Eveniment A făcut poliţia exces de zel în cazul hackerilor de la IŞJ?

A făcut poliţia exces de zel în cazul hackerilor de la IŞJ?

DISTRIBUIȚI

Poliţiştii dau explicaţii, iar hackerii care l-au înjurat pe Băsescu riscă între 3 şi 12 ani de închisoare

Poliţiştii de la Crimă Organizată au fost luaţi peste picior, după ce au trimis mascaţii să facă ordine în urma spargerii site-ului de Internet al Inspectoratului Şcolar Timiş. Principalii vinovaţi, care au fost deja audiaţi, sunt un tânăr de 18 ani, din Gottlob, care a a afirmat că s-a jucat când a spart site-ul şi un bărbat de 42 de ani, care a declarat că nu are nici cea mai mică legătură cu cazul. Cei doi sunt cercetaţi acum în stare de libertate. Cu toate acestea, ei riscă până la 12 ani de închisoare, dacă se va demonstra că sunt vinovaţi că au spart site-ul unei instituţii publice.

Citeşte şi;

Băsescu – înjurat pe site-ul IŞJ Timiş?

Hackerii nu sunt cercetaţi pentru natura înjurăturilor

Poliţiştii spun că au intervenit în forţă considerând cazul unul cu grad ridicat de risc. Când au văzut despre ce este vorba, au luat „piciorul de pe acceleraţie”. Reamintim că, în urmă cu o săptămână, site-ul de Interent al Inspectoratului Şcolar Timiş a fost spart. Hackerii au postat mesaje obscene, iar într-unul dintre mesaje se pare că ar fi fost înjurat chiar preşedintele Traian Băsescu. Poliţia Timiş se delimitează de orice implicare politică în acest caz. Poliţiştii de la Crimă Organizată şi mascaţii au acţionat în forţă, după ce au primit o sesizare de la Inspectoratul Şcolar Timiş. Site-ul instituţiei nu a putut fi folosit mai multe zile, iar comunicările cu şcolile din judeţ au fost sistate. IŞJ Timiş a fost obligat să blocheze site-ul, după ce pe acesta au apărut mai multe mesaje obscene. „Cele două persoane au fost anchetate şi li s-a întocmit dosar penal nu pentru că au înjurat pe site-ul IŞJ Timiş, ci pentru infracţiunile de accesare fără drept la un sistem informatic şi modificarea, ştergerea, deteriorarea fără drept de date informatice. Cei doi sunt cercetaţi în stare de libertate. Ei riscă între 3 şi 12 ani de închisoare”, ne-a spus Emil Andrei, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Timiş.

Doi oameni banali – temuţii hackeri, reţinuţi cu mascaţi

Poliţiştii spun că au intrevenit în forţă şi au făcut descinderi cu mascaţi pentru că nu ştiau peste cine dau în locaţiile suspecte. Aparent, între tânărul de 18 ani, din Gotlob, elev la liceu în Lovrin şi timişoreanul de 42 de ani, inginer, nu există nicio legătură. Bărbatul de 42 de ani s-a ales şi el cu dosar penal, după ce, de pe două calculatoare care îi aparţineau, în locuinţe din Săcălaz şi Timişoara, s-a forţat site-ul inspectoratului. „Noi nu avem nicio treabă cu partea politică. Nu ne-a interesat cum şi pe cine au înjurat pe acel site. Pe site-ul lor puteau să posteze orice mesaje, dar nu pe un site public. Am acţionat în forţă pentru că nu putem şti cine stă în spatele caluclatoarelor, oameni care se ocupă de trafic de droguri, de arme sau falsificări de carduri. Toţi au grad de risc maxim. Un om care, astăzi, postează mesaje obscene, mâine ar putea sparge o bancă sau să devalizeze conturi bancare. Când am ajuns la faţa locului şi am văzut despre ce este vorba, am luat piciorul de pe acceleraţie. Mandatele de percheziţie au fost pe locaţii, nu pe persoane, dacă erau pe persoane, ştiam cu cine avem de a face. Cei doi nu au fost aduşi în cătuşe, au stat maxim o oră şi jumătate la DIICOT”, mai spune Emil Andrei. Inspectoratul Şcolar Timiş nu poate fi tras la răpundere pentru că site-ul avea probleme de securitate. Conducerea IŞJ Timiş a comandat deja crearea unui nou site al instituţiei.
 

Comentarii

comentarii