Acasă Actualitate „A fi sau a nu fi”… spital

„A fi sau a nu fi”… spital

DISTRIBUIȚI
Asta se întreabă, de câteva zile, asiguraţii din oraşele Bocşa, Anina şi Oţelul Roşu
 
Lista unităţilor sanitare pe care Ministerul Sănătăţii le-a propus pentru comasare şi/sau reprofilare a fost publicată pe site-ul instituţiei, fapt ce a creat o serie de reacţii în judeţului Caraş-Severin, în acest judeţ fiind trecute pe listă pentru a fi reprofilate trei asemenea unităţi spitaliceşti – spitalele din Anina, Bocşa şi Oţelu Roşu. 

Pentru a analiza situaţia reală din cele trei spitale, dr. Iosif Secăşan, senator PDL de Caraş-Severin, şi prefectul Octavian Ţunea au avut o serie de întâlniri atât cu primarii, cât şi cu managerii spitalelor în cauză, cu reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate din Caraş-Severin. ”Spitalele din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale se desfiinţează sau se înfiinţează doar prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin, în condiţiile legii”, a precizat prefectul Octavian Ţunea. Senatorul democrat-liberal Iosif Secăşan, vicepreşedintele comisiei de sănătate din Senat, a explicat că spitalele nu mai depind, de acum, direct de Guvernul României, respectiv, de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii, ci de autorităţile locale şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate – din punct de vedere al finanţării – şi metodologic – de Direcţia de Sănătate Publică a judeţului. 
 
Număr mic de cazuri
 
În acest context, posibilitatea ca un spital orăşenesc (care nu are toate serviciile de specialitate cu secţiile de profil, care are medici puţini şi o singură linie de gardă) să-şi poată acoperi finanţarea prin alocări de la autorităţile locale şi de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate prin contract este destul de improbabilă. Cu toată străduinţa autorităţilor publice, contractul financiar cu Casa de Asigurări de Sănătate ar fi destul de mic, deoarece aceste spitale au un număr mic de cazuri, indice de complexitate al cazurilor redus şi un tarif pe caz ponderat la fel de scăzut, în viziunea noii clasificări a spitalelor. ”Problema Spitalului din Anina o reprezintă lipsa unui serviciu de permanenţă, dar şi lipsa medicilor. În oraşul Bocşa, există un centru de permanenţă cu medici generalişti, dar spitalul are o singură secţie şi o singură linie de gardă. Spitalul din Oţelu Roşu stă foarte bine la capitolul medici. Aici sunt 15 medici care pot asigura două linii de gardă, există toate cele patru specialităţi de bază, precum şi compartimente de ortopedie şi neurologie. În plus, atât Bocşa, cât şi Oţelu Roşu sunt foarte aproape, la 15 – 20 km distanţă de spitale cu un grad de competenţă crescut, respectiv, Reşiţa şi Caransebeş”, a afirmat senatorul Iosif Secăşan.
 
Deciziile trebuie luate până la 31 martie
 
Instituţiile judeţene implicate, respectiv, Instituţia Prefectului, jonsiliul judeţean, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi Direcţia de Sănătate Publică, precum şi primarii şi managerii unităţilor spitaliceşti aflate în cauză au timpul necesar, până la 31 martie, de a analiza posibilitatea menţinerii, sau nu, în forma actuală a spitalelor. În caz contrar, există posibilitatea de a răspunde propunerilor Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Muncii, de a accesa programele guvernamentale oferite, prin organizarea de centre de permanenţă cu spitalizare de zi şi cămine pentru persoanele vârstnice, cu asistenţă medicală asociată. Opţiunea aceasta este valabilă doar pentru spitalele cuprinse în clasificarea elaborată în comun de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii. 
 
Situaţie delicată şi la Bozovici
 
În ceea ce priveşte spitalul din comuna Bozovici, situaţia nu este îmbucurătoare, chiar dacă această unitate spitalicească nu se află pe lista cu propunerile de reprofilare, deoarece, prin structura ei şi numărul de medici, nu are posibilitatea unui contract financiar acoperitor cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. La nivel naţional, strategia de conlucrare a Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Muncii este generată de faptul că sunt peste 2.800 de persoane vârstnice care se află pe lista de aşteptare, pentru a ocupa un loc în căminele de bătrâni, iar Ministerul Sănătăţii are în jur de 70 de spitale, care nu ating standardul naţional de calitate al serviciilor medicale. Din păcate, judeţul Caraş-Severin nu face excepţie. ”În săptămânile care urmează, prin conlucrare între instituţiile menţionate, dar şi cu consultarea celor două ministere de resort, vom putea ajunge la o soluţie, în aşa fel încât, pe de o parte, să nu ignorăm oferta guvernamentală, iar pe de altă parte, nici să nu ne angajăm, în unul sau altul din oraşele menţionate, la a menţine spitalul, fără a-i putea asigura finanţarea şi, în consecinţă, serviciile medicale necesare populaţiei”, a subliniat Secăşan.
 

Comentarii

comentarii