Acasă Administraţie A fost aprobat bugetul Timișoarei pe 2021, cu mici modificări punctuale făcute...

A fost aprobat bugetul Timișoarei pe 2021, cu mici modificări punctuale făcute de consilierii locali

DISTRIBUIȚI

În ședința Consiliului Local de joi, 22 aprilie, a fost aprobat bugetul Timișoarei pe anul 2021. Varianta înaintată de primar consilierilor locali a suferit mici modificări în urma amendamentelor depuse. Au mai fost anunțate și altele modificări, dar acestea ar urma să fie operate de abia la rectificări.

„Eu cred că am reușit să prezentăm un buget echilibrat, care reușește cumva, pe de o parte, să limiteze cheltuielile de funcționare și să se concentreze pe investiții, iar pe de altă parte,să îmbunătățească felul în care investim pe partea de funcționare. Să creștem serviciile de calitate, să nu facem economii acolo unde nu ar trebui: în cultură, în sport, în salubrizare, în reparația trotuarelor și străzilor, unde am crescut sumele. Rolul acestui buget este, pe partea de investiții, unu la mână, să mobilizăm investiții în continuarea lucrărilor mari începute – pasajul Solventul, pe Alexandrescu, Prezan – dar și să antameze investițiile care o să urmeze, finanțate pe PNRR și alte programe de fonduri europene, unde avem o fereastră de oportunitate destul de mică”, a declarat, ca introducere, primarul Dominic Fritz.

Amendamente au venit din toate părțile. Primii care le-au făcut au fost cei de la PNL. Dan Diaconu, în numele întregului grup de consilieri liberali, a propus bugetarea lucrărilor de extindere la Liceul Ferdinand, la Școala Generală nr. 27 și la Școala Generală nr. 7, dar și a amenajării străzilor din zona Blașcovici. Pentru rectificări, acesta a propus lucrări și la străzile din spatele magazinului Decathlon și extinderea Parcului Bucovina.

Tot dintre liberali, Simion Moșiu a propus asigurarea de fonduri pentru reparații la ceasul floral din Parcul Civic, iar amendamentul Danielei Mariș avea în vedere finanțarea construirii unui bazin de înot acoperit în cartierul Calea Șagului. De la PRO România, Roxana Iliescu a propus achiziționarea serviciilor de arhivare și autorizarea ISU a tuturor școlilor aflate în proprietatea primăriei, iar Anca Lăpădatu, PSD, a mai venit cu ideea creșterii burselor școlare de tip social la 140 de lei, de la 100 de lei, cât sunt în prezent.

Viceprimarul Ruben Lațcău, USR PLUS, a menționat și de la ce linii bugetare se pot elimina bani, astfel încât bugetul să se echilibreze după propuneri celorlalți consilieri. Printre altele, s-au eliminat bani alocați inițial pentru PUZ-uri în zona CET Sud și zona Freidor-Calea Șagului. Aceste proiecte, a spus Lațcău, vor reveni cel mai probabil în buget la rectificări. Acesta a propus și adăugarea altor proiecte pe buget: obținerea avizului ISU la incendiu pentru sala „Constantin Jude” consultanță pentru smart-city sau creșterea eficienței energetice la Colegiul Tehnic „Henri Coandă”și la Colegiul de Industrie Alimentară, dar și achiziționarea unui „ecran interactiv” de 55.000 de lei care ar ajuta la desfășurarea ședințelor de consiliu local.

Toate amendamentele au fost aprobate în unanimitate, singurele discuții care au apărut fiind, mai degrabă, de completare sau de arătare a susținerii pentru propunerile făcute. La fel, și în cazul bugetul per ansamblu.

Reamintim, bugetul a fost prezentat de Fritz pe 25 martie, iar pe 9 aprilie a avut loc și dezbaterea pe marginea acestuia. Bugetul care prevede cheltuieli de 1,4 miliarde de lei poate fi consultat la https://buget.primariatm.ro/. În timpul dezbaterii, cele mai multe discuții au fost pe tema sportului, în special a infrastructurii sportive, dar și despre nevoia investițiilor în cartiere.

 

Comentarii

comentarii