Acasă Actualitate A fost deschis Târgul de Crăciun din Timișoara. Bradul artificial a fost...

A fost deschis Târgul de Crăciun din Timișoara. Bradul artificial a fost „închiriat de la Reșița” cu 10.000 de euro, dar poate fi cumpărat pentru încă 3.000

DISTRIBUIȚI
sursă- Facebook/ Dominic Fritz

Miercuri, 1 decembrie, de la ora 18.00 a fost dat startul Târgului de Crăciun din Timișoara. Recent au fost aprinse și luminițele festive în centrul orașului, dar avem unele amenajări și în alte piețe. Ediția din acest an este marcată de obligativitatea prezentării „certificatului verde” la accesul în zonele comerciale, la patinoar și lângă scenă. Totuși, unele obiective au rămas în afara acestor zone, inclusiv bradul de Crăciun. Unul artificial, închiriat cu 10.000 de euro, pe perioada celor 48 de zile ale târgului, dar care poate fi cumpărat la finalul acesteia cu încă aproximativ 16.000 de lei. Acesta a fost adus din Olanda de o firmă din Reșița.

Teoretic, primele evenimente din cadrul târgului s-au desfășurat marți seară, cu concertul „Te binecuvântez, Românie!”, unul dedicat atât zilei de 30 noiembrie – Sfântul Andrei –, cât și celei de 1 decembrie – Ziua Națională a României. Miercuri, cu începere de la ora 18.00, a urmat un alt spectacol dedicat Zilei Naționale și deschiderii târgului, urcând pe scenă Ansamblul Timișul, Olguța Berbec, Angelica Flutur, Răzvan Rădos, Petrică Miulescu-Irimică și TM GROOVE. În aceeași seară, au fost deschise și „căsuțele” din centru.

„Timișoara vibrează festiv, în lumină și culoare. În această seară, luminile de sărbătoare s-au aprins. Nu doar în zona centrală, ci și în principalele parcuri din cartiere, în locurile în care oamenii se întâlnesc, să ne lumineze calea spre sărbătoarea Crăciunului. Împreună cu mii de timișoreni am trăit românește spectacolul de Ziua Națională, plin de energie și emoție al Ansamblului Timișul, în arome de vin fiert și Kürtőskalács. Să ne bucurăm de frumusețea Timișoarei, la clipe de seară”, a scris pe Facebook primarul Dominic Fritz, cu ocazia deschiderii târgului.

Pe rețelele de socializare, timișorenii s-au legat de bradul artificial, în mod special din cauza prețului plătit pentru „închiriere”. Camelia Mingasson, directoarea Casei de Cultură spune că nu este tocmai așa: „Închirierea bradului cu 10.000 de euro pare senzațională dacă oprim informația aici. Dacă noi știm că, la încheierea perioadei de închiriere, putem achiziționa bradul acesta și îl putem folosi în anii viitori – în alte piețe, în aceeași piață sau poate că dezvoltăm târgul spre cartiere – atunci informația nu mai este senzațională. Este una care denotă chibzuință, folosirea banului public așa cum trebuie și rentabilizarea unor cheltuieli. În urmă cu câțiva ani s-au dat 8.000 de euro pentru un brad natural care ulterior a fost aruncat. (Pentru achiziționarea bradului din acest an – n.r.) Se mai completează cu o sumă foarte mică, în jur de 16.000 de lei. Este modular și poate fi chiar înălțat”.

Cât despre restricțiile de acces, Mingasson amintește că acestea sunt cele impuse la nivel național, cu mențiunea că a insistat asupra unei variante mai permisive. „Înțeleg supărarea oamenilor, dar pe de altă parte nu o putem îndrepta către primărie, din moment ce nu Primăria Timișoara face legislația. Nu primarul face anumite lucruri, aceasta este o hotărâre de guvern. Că suntem sau nu de acord cu ea, trebuie respectată. (…) Cea mai restrictivă variantă (propusă la întâlnirea cu autoritățile – n.r.) ar fi fost să îngrădim și Piața Operei, lucră căruia eu m-am opus vehement. Căsuțele trebuiau să fie și în Piața Operei. Nu am văzut în niciun fel Piața Operei îngrădită pe tot perimetrul. Nu este frumos. Până la urmă, Crăciunul este o sărbătoare a tuturor, nu doar a vaccinaților sau a nevaccinaților”, ne-a mai spus directoarea Casei de Cultură.

Per total, Primăria Timișoara a alocat puțin peste 540.000 de lei pentru toate activitățile din decembrie ale Casei de Cultură, bani în care intră și amenajările făcute în zona centrală și în alte locații din oraș, precum Piața Dacia. În alte zone, de amenajări se ocupă primăria, dar participă și alte organizații. În Traian, de exemplu, avem cazul asociației „Cetățean de Traian”, care va organiza o mică „replică” a târgului din centru. Cele mai multe dintre ornamentele montate în oraș sunt cele din anii precedenți. Deși a constatat că alocarea a fost mai mică decât în alte orașe asemănătoare Timișoarei, Camelia Mingasson se declară mulțumită de evenimentele pe care le-a putut programa.

Programul complet în puteți găsi aici: „Târgul de Crăciun de la Timișoara vine cu «certificat verde» obligatoriu. Programul evenimentelor

Comentarii

comentarii