Acasă Actualitate A fost descoperită “particula lui Dumnezeu”?

A fost descoperită “particula lui Dumnezeu”?

368
DISTRIBUIȚI

Un zvon lansat de curând sugerează că cel mai mare accelerator de particule din lume ar fi descoperit bosonul Higgs, o particulă subatomică cunoscută şi sub numele de "particula lui Dumnezeu". Speculaţia se bazează pe o notă internă anonimă care a fost postată parţial pe blogul matematicianului Peter Woit de la Universitatea Columbia, informează Daily Mail. Potrivit notei, informaţia ar proveni de la fizicienii de la Large Hadron Collider (LHC), acceleratorul de particule construit de CERN în apropierea Genevei. 

În timp ce unii fizicieni susţin că nota este o farsă, alţii spun că ar putea fi o mare descoperire în fizica particulelor care ar ajuta la înţelegerea felului în care funcţionează universul. Fizicianul Sheldon Stone de la Universitatea Syracuse spune că "dacă este adevărat, ar fi extraordinar". 

Potrivit teoriei Modelului Standard din fizica particulelor, bosonul Higgs conferă masă tuturor celorlalte particule şi este crucial pentru a înţelege cum s-a format universul după Big Bang. Marile acceleratoare de particule, cum ar fi LHC şi Treveton de la Fermilab din Illinois, sunt de mult în căutarea bosonului Higgs şi a altor particule subatomice.În interiorul acestor acceleratoare se ciocnesc particule la viteze enorme, generând o mulţime de alte particule subatomice. Nota internă sugerează că detectorul de particule multifuncţional Atlas de la LHC ar fi citit o semnătură care ar putea fi a bosonului Higgs. Potrivit notei, acest semnal este în concordanţă, în ceea ce priveşte masa şi alte caracteristici, cu ceea ce se aşteaptă de la bosonul Higgs. Pe de altă parte, alte aspecte ale semnalului nu se potrivesc previziunilor. "Rata de producere este mult prea mare decât s-ar fi aşteptat la bosonul Higgs, potrivit teoriei Modelului Standard", a declarat fizicianul Sheldon Stone. Semnalul ar putea fi dovada unei altfel de particule, "ceea ce ar fi chiar mai interesant, sau ar putea fi rezultatul unor fenomene din fizica de dincolo de Modelul Standard", potrivit lui Stone. El a subliniat faptul că nota nu este un rezultat oficial al echipei de la detectorul Atlas, deci speculaţiile cu privire la validarea sau implicaţiile descoperiri ar putea fi premature. Sheldon Stone a adăugat că "este nelegitim şi neştiinţific să se vorbească public despre un material de colaborare internă înainte de a fi aprobat".
 
Unii cercetători au deja mari îndoieli că bosonul Higgs va putea fi detectat vreodată.
 
LHC, considerat cel mai precis instrument fizic creat de om, al cărui cost de producţie s-a ridicat la suma de 3,8 miliarde de euro, şi-a reluat experimentele ştiinţifice cu protoni în februarie. Aflat într-un tunel de 27 de kilometri, la 100 de metri adâncime sub graniţa franco-elveţiană, LHC foloseşte circa 1.200 de magneţi superconductori pentru a dirija razele de protoni şi pentru a le face să circule în interiorul tunelului cu viteza luminii. În plus, în anumite regiuni ale tunelului, razele de protoni intră în coliziune cu energii enorme. În zonele în care au loc ciocnirile se află aparatură specială care măsoară interacţiunea razelor de protoni pentru a descoperi informaţii care ar putea impinge mai departe frontierele cunoaşterii. Cei patru detectori principali din cadrul LHC sunt Atlas, Compact Muon Solenoid (CMS), Alice şi LHCb. Atlas şi CMS sunt detectori multifuncţionali, în timp ce Alice şi LHCb sunt proiectaţi pentru cercetări ştiinţifice specifice. Cercetătorii încearcă să identifice, în cadrul proiectului, bosonii Higgs, particule subatomice, instabile, numite şi "ale lui Dumnezeu", cruciale pentru înţelegerea fizicii actuale, pe care mulţi le-au studiat fără să le fi văzut vreodată. De asemenea, specialiştii vor să studieze supersimetria, un concept care permite explicarea uneia dintre cele mai bizare descoperiri din ultimii ani, aceea că materia vizibilă nu reprezintă decât 4% din Univers. Materia neagră (23%) şi energia neagră (73%) împart restul. Cercetătorii de la CERN vor, de asemenea, să studieze misterele materiei şi anti-materiei. 
Sursa: Mediafax
 

Comentarii

comentarii