Acasă Actualitate A fost finalizată licitația Primăriei Timișoara pentru proiectarea Traseului Revoluției. O singură...

A fost finalizată licitația Primăriei Timișoara pentru proiectarea Traseului Revoluției. O singură ofertă depusă

DISTRIBUIȚI

Reprezentanții Primăriei Timișoara anunță că au primit o ofertă pentru proiectarea (DALI) Traseului Muzeal al Revoluției din 1989, contract estimat la puțin sub 800.000 de lei. Firma care s-a înscris este Q Group Project SRL, cu Balthasarh SRL ca subcontractant. Oferta va fi analizată în următoarea perioadă.

„Acesta este singurul proiect de memorie istorică colectivă, al unui municipiu din România, admis din start în PNRR (Programul Național de Redresare și Reziliență), având finanțarea asigurată. Revoluția din 1989 este unul din evenimentele marcante ale istoriei Timișoarei și marchează tranziția orașului către democrație. Acest proiect vizează transformarea spațiului public într-un mediu care să evoce momentele respective și să păstreze vie memoria zilelor lui Decembrie 1989”, transmit reprezentanții primăriei. 

În urma proiectului, nouă puncte emblematice pentru revoluție vor trece prin diverse intervenții urbanistice: Piața Maria, Podul Traian, Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sf. Gheorghe, Prefectura, Podul Decebal, Parcul Poporului, Cimitirul Eroilor. Cu ajutorul tehnologiilor de realitate augmentată și realitate virtuală, timișorenii și turiștii vor putea retrăi atmosfera acelor zile. 

„Patrimoniul cultural al orașului va fi de asemenea valorificat din punct de vedere turistic, printr-o semnalistică modernă, crearea unei aplicații dedicate vizitatorilor și digitalizarea locațiilor incluse în traseu. Proiectul prevede și  modernizarea pavajelor pentru a accesibiliza spațiul pentru toate categoriile de utilizatori pietonali, prin iluminat public diferențiat, marcaj tactic, signaletică sonoră și borduri la nivel cu carosabilul. Mobilierul urban și marcajele vizuale vor avea un concept unitar pentru toate locațiile. Caracterul locului va fi conservat și valorificat, iar pentru două zone (Piața Maria și Consiliul Județean) vor fi realizate studii de iluminat public complete și vor fi propuse soluții de iluminat ambiental. Tehnologia trece în prim-plan prin acest proiect”, mai precizează reprezentanții municipalității.

Traseul Revoluției este un proiect cu o valoare totală estimată de aproape 4,3 milioane de euro. Inițial, valoarea estimată a contractului de proiectare era de 232.135 lei (TVA inclus), însă aceasta a crescut la 792.999,99 lei după relansarea licitației.

 

Comentarii

comentarii