Acasă Actualitate A fost inaugurat laboratorul digital de la „Moisil”, realizat prin bugetul participativ...

A fost inaugurat laboratorul digital de la „Moisil”, realizat prin bugetul participativ al Primăriei Timișoara

DISTRIBUIȚI

Miercuri, 1 martie, a fost inaugurat laboratorul digital de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara, proiect câștigător al ediției din 2022 a programului „Timișoara decide!”, soluția de bugetare participativă a Primăriei Timișoara. Acesta, la fel ca și celelalte șapte proiecte câștigătoare, a primit o finanțare de 400.000 de lei din bugetul local.

„Avem nevoie de profesori care aduc învățământul nu doar în prezent, ci mai ales în viitor, utilizând noile tehnologii. Și asta se întâmplă cu acest proiect care este unul din cele 8 care au câștigat anul trecut campania Primăriei de buget participativ și a reușit să coaguleze comunitatea în jurul acestei idei. Felul în care a fost gândit proiectul arată că elevii de la Moisil se văd parte a unei comunități, pentru că aici nu vor învăța doar ei, ci ușa este deschisă către alți elevi din Timișoara. Și vreau să îi felicit pe elevii de aici pentru că vor fi mentori pentru alți elevi de la alte licee și îi vor învăța ce știu ei. E un exemplu perfect de cum se dezvoltă o comunitate: cu viziune, cu deschidere față de ceilalți și față de noile tehnologii, cu mobilizarea tuturor energiilor care există pentru a atinge un scop comun”, a declarat primarul Dominic Fritz.

„Acest tip de investiție este una pe care vrem să replicăm și există o linie de finanțare europeană prin PNRR pe care vrem să o accesăm pentru a aduce acest tip de laborator digital în toate liceele timișorene”, a mai adăugat primarul Dominic Fritz.

Potrivit reprezentanților primăriei, laboratorul digital inteligent este dotat cu tehnologie de ultimă generaţie: calculatoare cu softuri de design grafic incluse, tablă interactivă, roboţi educaţionali multifuncţionali, imprimante 3D, ochelari VR. La aceste facilități vor avea acces gratuit toți elevii şcolilor şi liceelor din Timișoara. În timpul petrecut în laborator, ei vor fi ghidaţi de membri ai echipei Liceului Moisil, care îi vor ajuta să folosească echipamentele și alături de care vor experimenta învățarea creativă și transdisciplinară. Noul laborator va dezvolta competențe digitale, competențe esențiale pentru pregătirea elevilor pentru meseriile viitorului. Printre altele, laboratorul va fi folosit ca spațiu de învățat programare, design grafic, robotică, data science. Laboratorul digital va putea deservi cel puțin 1.200 de copii din comunitate, anual, în cicluri de învățare de câte trei luni.

„Pe lângă cunoștințele tehnice, aceștia (elevii – n.r.) vor dezvolta o serie de competențe transversale, cum ar fi capacitatea de a rezolva probleme complexe, creativitatea, coordonarea cu ceilalți, gândirea critică, dar și abilitatea de a analiza și de a lua decizii”, mai precizează reprezentanții primăriei.

Primul proiect de bugetare participativă, dat în funcțiune la finalul lunii trecute, este cabinetul de robotică amenajat de Primăria Municipiului Timișoara la Școala Gimnazială nr. 30 pentru integrarea copiilor cu cerințe educaționale speciale și pentru activități care să implice comunitatea de elevi din oraș. Toate proiectele câștigătoare în cadrul proiectului de bugetare participativă pot fi vizualizate aici: decidem.primariatm.ro/bp.

Comentarii

comentarii