Acasă Administraţie A fost prezentat noul model de autobuze din Timișoara. Primele bucăți vor...

A fost prezentat noul model de autobuze din Timișoara. Primele bucăți vor ajunge de abia vara viitoare

255
DISTRIBUIȚI

Miercuri, 27 octombrie, viceprimarul Ruben Lațcău, reprezentanții Direcției Tehnice din Primăria Timișoara și reprezentanții firmei Karsan au prezentat noul model de autobuz electric care va circula în Timișoara începând de anul viitor. Este vorba despre mijloacele de transport electrice, achiziționate de Ministerul Dezvoltării pentru mai multe orașe din România. Timișoara va primi 44 de bucăți.

Producătorul a adus și un autovehicul asemănător, unul de 12 metri, în parcarea de lângă Parcul Central, vizavi de Catedrala Mitropolitană, dar nu exact modelul care va ajunge în municipiu. Acela va avea 18 metri și va fi articulat. În primă fază, Timișoara va primi opt bucăți, în vara lui 2022, urmând ca mai apoi să fie livrate și celelalte, în seturi de câte patru sau tot de câte opt.

„Ne bucurăm foarte mult să fim astăzi aici cu producătorul autobuzului electric pe care îl vom achiziționa noi. Modelul de aici nu este cel pe care îl vom achiziționa, este un autobuz cu titlu de prezentare. Cel pe care noi îl vom achiziționa va avea o lungime mai mare, de 18 metri, va fi un autobuz articulat, dar putem să vedem o mostră din cele 44 de mijloace de transport public pe care Timișoara le va începând de vara viitoare, undeva în iunie, iulie. Spre deosebire de tramvaie, acest autobuz are deja omologare europeană pentru circulație în UE, deci procesul de omologare va fi mai ușor decât cel prin care trecem acum cu tramvaiele de la Bozankaya. Ne bucurăm să vedem aceasăt mostră și așteptăm cu nerăbdare să beneficiem de cele 44 de mijloace de transport în comun, ca să putem să suplimentăm transportul public în Timișoara, mai ales în vârf de sarcină, dimineața și după-masa să nu mai fie situații în care oamenii așteatpă câte jumătate de oră să vină autobuzul. Aceste 44 de autobuze vor fi doar un prim pas, municipalitatea intenționează să demareze anul viitor un studiu pentru achiziționarea de troleibuze noi. Troleibuzele pe care le avem sunt, de asemenea, ieșite din durata de viața”, a declarat Lațcău.

„Noi, Karsan, suntem un producător turc, cu o gamă de autobuze cu lungime de la 6 la 18 metri. Ar trebui să începem livrările către Timișoara anul viitor, în vară. România este o țară foarte importantă pentru Karsan, pentru că trimitem aici peste 150 de autobuze electrice. Sperăm că autobuzele electrice articulate de 18 metri vor reprezenta un început de bun augur și pentru Timișoara. Suntem foarte fericiți și sperăm că vom termina de livrat autobuzele, cu puțin noroc, tot anul viitor”, a declarat și Seyda Simsek Kamaci, reprezentanta producătorului Karsan.

Ulterior, viceprimarul Lațcău a răspuns și întrebărilor legate de tramvaiul Bozankaya, a cărui omologare a fost întârziată: „Ultimele teste s-au finalizat cu succes, rapoartele au fost completate și trimise spre AFER, iar acum suntem într-o procedură birocratică de a obține agrementul de la AFER, ca să putem să circulăm. Testele au fost finalizate cu succes, tramvaiul a performat în parametrii pe care specificația tehnică i-a cerut. Eu cred că în acest sfârșit de an vom vedea primul tramvai pe linie, operând. (…) Vor veni mai multe, deja producătorul de tramvaie este pregătit să înceapă producția și la următoarele tramvaie. În momentul în care vom avea agrementul, cred că tramvaiul cu numărul 2 va fi ca și plecat spre Timișoara”.

Comentarii

comentarii