Acasă Actualitate A fost promulgată legea care schimbă prevederile de cofinanțare pentru clădiri istorice

A fost promulgată legea care schimbă prevederile de cofinanțare pentru clădiri istorice

DISTRIBUIȚI

Senatorul USR Timiș Raoul Trifan, unul dintre promotorii modificării Legii 153/2011, anunță miercuri, 4 ianuarie, că propunerea sa, acum sub formă de lege, a fost promulgată. Astfel, din textul legii va dispărea procentul fix (50%) de cofinanțare din bugetul local a șantierelor de reabilitare a fațadelor clădirilor istorice, fiind înlocuit cu unul variabil, la alegerea fiecărei primării.

„În funcție de posibilitățile bugetare ale proprietarilor și ale autorităților locale, acestea din urmă vor avea posibilitatea prioritizării în funcție de importanța imobilului pentru comunitate și valoarea arhitecturală a acestuia. (…) Ultimul «recensământ» al clădirilor declarate monumente istorice a arătat că există 30.154 de clădiri înscrise în Patrimoniul cultural național al României. Multe dintre acestea se află în Timișoara”, spunea în septembrie 2021, când a inițiat proiectul de lege, Trifan.

Tot atunci, senatorul mai spunea și că „obligațiile financiare impuse de lege sunt foarte greu de respectat în practică, întrucât costurile pentru reabilitarea clădirilor istorice sunt foarte ridicate, iar bugetele locale sunt insuficiente pentru numărul mare de clădiri degradate”,

Acum, aproape un an și jumătate mai târziu, Trifan spune că „Îmi doresc ca primarii să se folosească de această nouă lege pentru a readuce la viață clădirile istorice din România. Sper ca, în anii următori, să vedem cât mai multe lucrări de reabilitare finalizate, cu efecte pozitive pe termen lung, pentru patrimoniul local și național”.

Comentarii

comentarii