Acasă Actualitate A fost semnat, într-un final, contractul pentru reabilitarea Pasarelei Gelu

A fost semnat, într-un final, contractul pentru reabilitarea Pasarelei Gelu

DISTRIBUIȚI

Luni, 13 martie, reprezentanții Primăriei Timișoara au anunțat că a fost semnat contractul pentru lucrările de reabilitare a Pasarelei Gelu, cea care leagă cartierul Iosefin de Dâmbovița. În urma intervențiilor, acesteia i se va consolida structura și va existență pe lateral, urmând a avea inclusiv pistă de biciclete.

„Începem un proiect important pentru timișorenii care locuiesc în Iosefin și Dâmbovița: pasarela Gelu devine un coridor velo și pietonal care face legătura între cele două maluri ale Begăi. Pista de biciclete de pe pasarelă va fi conectată cu pistele de pe malul Begăi și va fi accesibilă pentru toată lumea. Adică, nici părinții cu cărucioare, nici bicicliștii și nici persoanele în scaun cu rotile nu vor mai depune eforturi să ajungă pe pasarelă. Acea imagine cu oameni cărând biciclete sau cărucioare va dispărea”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

În urma reabilitării, podul va avea piste de biciclete, zonă verde și spațiu pentru deplasarea pietonilor. Acesta va fi iluminat arhitectural și pietonal, lucru care va putea fi admirat de la distanță de pe promenadă. Lucrările cuprind: reabilitarea suprastructurii, relocarea rețelelor, lucrări la rețelele utilitare (electrice, gaze naturale, canalizare pluvială, canalizație tehnică și amenajarea zonelor verzi).

Podul pietonal a fost construit acum mai bine de 70 de ani, în 1949, are o lungime de 46 de metri şi o lăţime de 2,20 metri și este într-o stare avansată de degradare, fiind afectată inclusiv structura sa de rezistență. Prin acest proiect, podul va fi consolidat și va deveni din nou sigur pentru utilizare.

Durata de execuție a lucrărilor va fi de 6 luni. Valoarea contractului de execuție este de 12.175.077,13 lei (TVA inclus), fondurile provenind exclusiv din bugetul local. Pasarela Gelu este „aproape de a intra în renovare” încă din noiembrie 2022, atunci când se anunța că a fost depusă o singură ofertă în cadrul licitației, cea a PAB Romania. În noiembrie 2021 se dorea chiar o finanțare prin Programul „Anghel Saligny” (PNDL 3), însă se pare că cererea nu a primit răspuns pozitiv.

Comentarii

comentarii