Acasă Administraţie A fost votat regulamentul noului „Centru de proiecte al municipiului Timișoara”. Mai...

A fost votat regulamentul noului „Centru de proiecte al municipiului Timișoara”. Mai puține evenimente organizate direct de primărie, mai multe realizate de ONG-uri

DISTRIBUIȚI

În ședința Consiliului Local Timișoara de marți, 16 martie, a fost aprobat regulamentul de funcționare al „Centrului de proiecte al Municipiului Timișoara”. Astfel, această entitate, inițial înființată de administrația Robu ca prim pas în trecerea proiectului de Capitală Culturală la primărie, îl va ajuta acum pe Fritz să organizeze, așa cum promitea încă din campanie, evenimente de cultură și sport mai mult prin ONG-uri decât direct prin Primăria Timișoara sau Casa de Cultură a municipiului Timișoara.

„Vom vota regulamentul Centrului de proiecte al municipiului Timișoara. Este vorba, de fapt, despre funcționalizarea unui centru deja înființat de fosta administrație, care exista doar pe hârtie. (…) În viitor, va putea acorda burse, rezidențe sau încheia parteneriate cu organizații de profil. E clar că acest an este un an de tranziție în ceea ce privește instrumentele de finanțare ale primăriei”, spunea Fritz despre acest centru în conferința de presă desfășurată cu câteva ore înainte de ședința CLT.

Momentan, centrul nu are personal, dar ar urma să aibă un director, un contabil șef, un economist, un consilier juridic, un inspector de specialitate și doi experți. În total, două funcții de conducere, primele două, și cinci de execuție. Directorul ar urma să aibă un „salar de bază”, după cum este menționat în proiect, de 12.829 de lei în timp ce contabilul-șef ar urma să încaseze 10.791 de lei lunar. Economistul, consilierul juridic și inspectorul de specialitate, în funcție de vechime, ar primi între 5.156 și 5.606 lei, iar experții, între 6.000 și 7.469 de lei. Sediul va fi pe Vasile Alecsandri, nr.1, în clădirea a cărei renovare s-a finalizat spre sfârșitul mandatului lui Robu.

Cu ce se va ocupa, totuși, centrul de proiecte? Conform regulamentului proaspăt-adoptat, printre obiectele de activitate ar fi „acordarea  de  finanțări  nerambursabile  pentru  realizarea  de  acțiuni,  proiecte  și programe  în  domeniile  cultură,  educație,  tineret,  sport,  mediu,  implicare  civică  și socială”, informări în privința procedurilor, inițierea de acțiuni,  proiecte  și  programe proprii – de „formare, cercetare, documentare, burse, mobilități,   rezidențe, schimburi de experiențe și alte activități de interes” –, realizarea de parteneriate, studii,  cercetări  și  analize, contribuții la  implementarea strategiilor și politicilor publice locale ale,  promovarea principiilor multículturale şi antidiscriminatorii, promovarea Timișoara și participarea la diferite acțiuni cu orașele înfrățite.

Conform aceluiași document, atribuțiile urmează să fie: organizarea sesiunilor de selecție de programe, proiecte și acțiuni în domeniile cultură, educație, tineret, sport, mediu, implicare civică și socială cu finanțare nerambursabilă, asistență în domeniile și în procedurile proceselor lansate, verificarea modului în care se implementează proiectele și impactului acestora,  susținerea – inclusiv financiară –a utilizării spațiilor aflate în proprietatea primăriei, derulează programe și proiecte  de formare, cercetare, documentare, burse, mobilități,  rezidențe, schimburi de experiență și alte activități de interes în domeniile finanțate. facilitarea parteneriatelor, organizarea de evenimente de promovare, atragerea  de  parteneriate şi dezvoltare  a domeniilor finanțate, realizarea activităţilor de „diplomaţie culturală”, iniţierea şi implementarea proiectelor cu finanţare  naţională şi  internaţională  pentru dezvoltarea domeniilor finanțate, conceperea,  redactarea, editarea şi difuzarea de cărți, publicații și materiale promoționale, etc.

Ca atribuții funcționale, se mai adaugă realizarea proiectului de buget, propunerea investițiilor, întocmirea bilanțului financiar-contabil, ținerea evidențelor fiscale, raportarea trimestrială de execuție a bugetului, respectarea legii și buna administrare a resurselor. În principiu, acesta va funcționa în clădirile deținute de primărie, dar va putea avea și patrimoniu propriu. Regulamentul aprobat de Consiliul Local marți este disponibil și pe site-ul primăriei, la acest link.

Comentarii

comentarii