Acasă Actualitate A început imunizarea AH1N1, pentru bolnavii cronici, în Timiş

A început imunizarea AH1N1, pentru bolnavii cronici, în Timiş

DISTRIBUIȚI

Medicii de familie din Timiş au început vaccinarea persoanelor cu vârsta de peste 16 ani care suferă de boli cronice. Doctorul Claudia Iftode, vicepreşdintele Patronatului Medicilor de Familie Timiş, a declarat, că începând cu luni, 14 decembrie, bolnavii cronici cu vârsta de peste 16 ani care sunt bine evoluaţi de către medicul de familie să fie vaccinaţi antiAH1N1, dar omul trebuie să dorească vaccinarea. “Medicii de familie din Timiş pot merge la Sanepid, din 14 decembrie, cu tabelul cu numele şi prenumele persoanelor care doresc să se imunizeze, pentru a obţine vaccinul pandemic”, a declarat dr. Iftode.
Sunt vizaţi cei cu afecţiuni pulmonare, diabet, boli cardiovasculare, ciroze, boli cronice de ficat, HIV, dar şi persoanele cu obezitate. Vaccinarea bolnavilor cronici se va putea efectua, în funcţie de posibilităţi, şi în unităţile sanitare de tratament specifice. De asemenea, la cerere, marile companii ai căror angajaţi intră în permanenţă în contact direct cu mase mari de populaţie vor putea solicita Ministerului Sănătăţii vaccinarea personalului.
Comitetul pentru Gripă reaminteşte populaţiei măsurile ce le poate lua pentru a se feri de îmbolnăvire: spălarea des cu apă şi săpun; mai des ca oricând, în această perioadă, trebuie să ne spălăm faţa şi nasul pentru scăderea încărcăturii microbiene; atunci când strănutăm, trebuie să folosim batista de unică folosinţă, iar, dacă nu avem, este de preferat să strănutăm pe mânecă sau pe umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante; evitarea aglomeraţiilor, atunci când nu este neapărat necesară prezenţa noastră în aceste locuri; evitarea, în aceste zile, a gesturilor familiare ( ex. îmbrăţişări, strângerea mâinilor etc); evitarea călătoriile în străinătate, dacă acest lucru nu este strict necesar şi folosirea măştii sau protejarea cu batiste, în locurile aglomerate şi expuse la risc

Este total greşită automedicaţia

Comitetul pentru Gripă reaminteşte măsurile ce trebuie respectate atunci când cineva este infectat: la primele simptome de boală – care constă în rinoree, jenă în gât, febră până la 38 grade, stare generală proastă – persoana în cauză trebuie să ia legătura cu medicul de familie, pentru a stabili dacă este cazul unui consult într-un spital de specialitate. În momentul în care cineva se îmbolnăveşte, primul lucru pe care trebuie să îl facă este acela de a se autoizola la domiciliu. Următorul pas este de a suna la medicul de familie. În cazul în care nu are medic de familie, persoana va merge la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. “Victor Babeş” Timişoara, dar numai după ce îşi acoperă gura cu o mască de protecţie sau cu batista. Este total greşită automedicaţia şi, în special, tratarea, acasă, cu antibiotice, fără prescriere de la medic. “Dacă ne-am vaccinat împotriva virusului gripal sezonier, este recomandat să ne vaccinăm şi împotriva celui pandemic şi asta deoarce cele două vaccinuri acoperă tulpini diferite”, a comunicat Comitetul pentru Gripă.
 

Comentarii

comentarii