Acasă Actualitate A început Postul Sfintei Marii

A început Postul Sfintei Marii

DISTRIBUIȚI

Postul Adormirii Maicii Domnului sau Postul Sfintei Marii este un post de două săptămâni ținut de creștinii ortodocși și greco-catolici, care începe joi 1 august și va ține până în 15 august.

ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului, a explicat că postul de două săptămâni precede sărbătoarea binecuvântată a Adormirii Maicii Domnului, care va avea loc în 15 august.

Postul a fost rânduit de Biserica Ortodoxă Română pentru că Sfânta Fecfioară Maria a deprins tainele postului, din fragedă copilărie, la templul din Ierusalim, prin post și rugăciune pregătindu-se, apoi, înainte de slăvita ei Adormire.

ÎPSS Ioan a adăugat că pronia dumnezeiască a rânduit să avem, în plină vară (1-15 august), un popas duhovnicesc de două săptămâni, în care, cu bucurie și smerenie, cu post și cântări bisericești, cu rugăciune curată, izvorâtă din suflete credincioase, o cinstim pe Preacurata Fecioară Maria, Maica Domnului nostru Iisus Hristos.

Maica Domnului a fost cea mai aleasă dintre fecioarele pământului să-L primească pe Hristos, să-L crească și apoi El să ne învețe, să ne aducă Evanghelia de sus. Ea este „poarta universului”, pentru că, din înălțimea cerului, aici, pe pământ, Hristos n-a bătut la nici o altă poartă decât la poarta cugetului și a inimii Pururea Fecioarei Maria din Nazaret. Ea i-a deschis poarta Trimisului cerului să vină la noi, pe pământ.

Maica Domnului a deschis, așadar, „poarta universului”, iar Fiul său, Domnul nostru Iisus Hristos a deschis „poarta raiului”.

În mesajul său către credincioșii din Banat, mitropolitul Ioan a mai spus:

“Ridicată de Fiul său la cer, ea rămâne pururea cu noi și ne învață să deschidem poarta inimii, ca să intre Hristos. Pictată pe cupola Sfintelor Altare, cu Pruncul Sfânt în brațe, ea străjuiește Biserica, pe preotul care slujește sfânta Liturghie și pe credincioșii aflați în Biserică.

Cultul Maicii Domnului, statornicit încă din anii Bisericii primare, este de o frumusețe duhovnicească negrăită. Acatistele și paraclisele, rugăciunile și cântările, poeziile, imnurile religioase și icoanele cu Maica Domnului, ocrotitoarea creștinătății, sunt comori ale Ortodoxiei noastre românești.

Numărul mare de biserici, mănăstiri și paraclise închinate Maicii Domnului, pe care o cinstim și o invocăm în rugăciune acum, în aceste zile de post, arată cât de mult și-a pus poporul român dreptcredincios nădejdea în ea, ca mijlocitoare către Fiul Său, către Sfânta Treime-Dumnezeu.

Model de credință și de viață curată, de smerenie și de rugăciune, de iubire, până la jertfă față de Fiul Său și față de noi oamenii, fiii săi duhovnicești, Maica Domnului ne învață, în cele două săptămâni de post – împodobit cu sărbătorile închinate Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, Schimbării la Față, Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla și Sfântului Nifon, Patriarhul Constantinopolului – să ne înveșmântăm în haina milosteniei și a purtării de grijă față de semenii noștri aflați în lipsuri și suferințe.

Fiind „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor sfinților tămăduitori fără de arginți”, suntem cu toții chemați să împletim cununa faptelor bune, după modelul Maicii Domnului și al sfinților, ajutându-i pe frații și surorile noastre aflați pe patul de suferință, acasă și în spitale, pe orfani și pe văduve, pe vârstnicii împovărați de singurătate, nevoi și neputințe, pe familiile cu mulți copii, asociind fapta bună cu rugăciunea”, se arată în mesajul ÎPSS Ioan.

Ca și în anii anteriori, ÎPSS Ioan adresează slujitorilor Sfintelor Altare – preoți și ieromonahi – îndemnul de a deschide sfintele lăcașuri în fiecare zi a postului Adormirii Maicii Domnului, la ora19:00 și de a citi, seară de seară, Acatistul sau Paraclisele Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Comentarii

comentarii