Acasă Actualitate A început procesul primarului Falcă

A început procesul primarului Falcă

513
DISTRIBUIȚI

După o serie de amânări, procesul în care primarul Aradului, Gheorghe Falcă, este pus sub acuzare pentru fapte care intră sub incidenţa actelor de corupţie, a început, ieri, pe fond la Tribunalul Arad. Este vorba despre procesul în care Falcă este acuzat pentru modul în care a decurs o tranzacţie de schimb de locuinţe cu firma arădeană SC Elecon Plus, condusă de prieteni ai săi, tranzacţie în schimbul căreia primarul ar fi facilitat cumpărarea unui teren de pe platforma fostei fabrici de zahăr din Arad la un preţ mult subevaluat.
Şedinţa de ieri a debutat la Tribunalul Arad prin citirea rechizitoriului, după care a urmat audierea inculpaţior şi a martorilor. Primul audiat a fost chiar primarul Falcă. Acesta, în depoziţia sa, a negat toate acuzaţiile care i s-au adus. Gheorghe Falcă a explicat că a respectat toţi paşii legali în tot ce a făcut. În ceea ce priveşte tranzacţia imobiliară în urma căreia a schimbat un apartament de lux, tip Samantha, dintr-un bloc din Arad, pentru o casă aparţinând firmei Elecon, Gheorghe Falcă a spus că a pierdut 20.000 euro la această afacere. Despre vânzarea de teren la un preţ considerat subevaluat, Falcă a spus că a respectat toate procedurile legale, nu a semnat niciun document fără să aibă viza de legalitate. Mai mult, unul dintre documente, pe când se afla în concediul de odihnă, a fost semnat de viceprimarul de atunci, Tiberiu Dekany. Falcă a mai susţinut că nu a fost singurul primar al Aradului care a vândut teren de pe platforma Fabricii de Zahăr la preţ considerat subevaluat.
Primarul Aradului apare în calitate de inculpat, alături de mai multe persoane, printre care şi directorul şi administratorul firmei Elecon Plus, în dosarul 4015/108/2007, aflat pe rolul Tribunalului Arad, fiind judecat pentru luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obţinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave. Conform rechizitoriului întocmit de procurori, Gheorghe Falcă a schimbat un apartament de bloc de 90 mp, situat la etajul zece, cu o casă cu suprafaţa de 242 mp, primită de la inculpaţii Radu Vasil şi Francisc Demeter de la firma Elecon Plus, diferenţa valorică dintre cele două imobile fiind apreciată la suma de 111.550 euro. Apartamentul a fost vândut ulterior cu suma de 80.000 de euro de noii proprietari. După încheierea tranzacţiei, conform procurorilor, Falcă i-ar fi sprijinit pe cei doi să cumpere un teren de 52.434 mp, aflat în incinta fostei Fabrici de Zahăr din Arad la un preţ subevaluat. Terenul a fost cumpărat cu suma de 838.944 euro, fiind revândut altei firme  după doar o zi pentru 2.936.304 euro, o sumă cu 2.097.360 euro superioară celei de achiziţie cu care, consideră procurorii, ar fi fost prejudiciat Consiliul Municipal Arad. Terenul a fost apoi vândut de noul proprietar unei firme cu obiect de activitate în domeniul imobiliar, valoarea afacerii fiind de aproximativ 17 milioane de euro. După Gheorghe Falcă, instanţa a continuat audierile cu ceilalţi inculpaţi.

Comentarii

comentarii