Acasă Actualitate A luat 9 la naştere dar n-a trăit nici 9 ore

A luat 9 la naştere dar n-a trăit nici 9 ore

DISTRIBUIȚI

La Reşiţa, un copil născut perfect sănătos prin cezariană a murit suspect în spital, chiar la câteva ore de la naştere. Nici un medic nu are vreo explicaţie pentru ce s-a întâmplat

Miercuri, în jurul orei 10, la Spitalul Judeţean de Urgenţe Reşiţa, Georgiana Radosav a dat naştere unui băieţel sănătos, de 3,450 de grame, care a luat nota 9 la naştere.
Deşi nu s-a născut natural, ci prin cezariană, copilul nu prezenta nici o problemă de sănătate. Însă în jurul orei 14, brusc, copilul s-a schimbat la culoare, fiind rapid transferat la terapie intensivă, unde timp de patru ore medicii s-au luptat să-i salveze viaţa. Fără folos, întrucât el a decedat în jurul orei 18.
Pentru că naşterea s-a derulat normal şi copilul nu prezenta nici un fel de probleme, nimeni nu-şi poate explica această tragedie.
„Eu lupt până la epuizare pentru fiecare copil, am salvat chiar şi copii de 800 de grame sau de 1 kg şi ceva. Nu ştiu ce s-a întâmplat acum“, spune doctorul Laura Bălu, specialistul neonatolog care a preluat copilul după naştere. „Nu este numai o dramă a familiei, este şi drama noastră. Nu ne dorim să pierdem nici un nou născut“, explică şi dr. Zoltan Babics, şeful de secţie.
Cu toate acestea, familia vrea o explicaţie. „Am născut un copil foarte sănătos… A plâns când l-am născut, totul a fost bine. Iar la ora 20, să mi se spună că băiatul meu a decedat la ora 18 şi nimeni nu ştie de ce! Eu am mers regulat la control în cele nouă luni de sarcină, mi-am făcut toate analizele şi investigaţiile recomandate de dnul doctor Borţun. Şi atunci cum se poate?“, se întreabă mama.
„Nici mama şi nici copilul nu aveau primite la naştere brăţara cu numele, ceea ce este de neînţeles. Eu am sesizat atât Colegiul Medicilor, cât şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, pentru că nu vom lăsa lucrurile aşa“, spune Cristian Radosav, tatăl micuţului.
Dr. Laura Bălu spune că aşteaptă rezultatul necropsiei, pentru a înţelege ce s-a întâmplat: „Nou născutul s-a prezentat cu adaptare post natală favorabilă, însă la patru ore de viaţă a dezvoltat o alterare bruscă a stării de sănătate, fiind transferat la secţia de terapie intensivă. S-au luat toate măsurile necesare, tratându-se simptomatologia, fără a se cunoaşte cauza acestei probleme apărute“.
Părinţii oscilează între a-l acuza pe ginecolog sau pe neonatolog. Cu siguranţă, însă, cel mai vinovat este sistemul sanitar românesc. După o asemenea pierdere, şi mama şi medicul aveau nevoie de un psiholog, care să-i asculte, să-i înţeleagă şi să-i liniştească. Pentru un adevărat medic, pierderea unui copil este aproape la fel de dureroasă ca şi pentru mamă. Numai că la noi, un astfel de psiholog nu există! Ar fi şi culmea, atâta timp cât pacienţii trebuie să coboare la farmacie şi pentru ser, asta pentru că spitalele sunt subfinanţate.

Necropsia făcută degeaba

Se pare că la noi, ori cu medici legişti, ori fără ei, tot una este. Asta pentru că, deşi medic primar legist, dr. Ianăş Riteş nu a fost în stare să pună un diagnostic după necropsie, scriind uluitor de incredibil pentru mileniul III, ca rezultat pentru cauza morţii: „cauză neprecizată”, adică a făcut o necropsie degeaba!

„Nu ne lăsăm!”

Familia este şi mai întărâtată şi spune că insistă să afle adevărul. „Noi nu excludem ca asistentele să fi uitat de copil şi să-l fi găsit mort. Nu mai aveau ce-i face. Altfel nu se explică de ce nouă nu ne-au spus nimic până la ora 20, de ce nu au chemat un preot să-l boteze, că aşa se face. Am fost sunaţi de doctorul Borţun, că nu trebuia să facem plângere la Parchet, dar i-am spus să stea liniştit pentru că nimeni dintre cei nevinovaţi nu va păţi nimic”, spun rudele celui mic.
 

Comentarii

comentarii