Acasă Actualitate A murit Papi Emilian Roșculescu, figură emblematică a lumii culturale bănățene și...

A murit Papi Emilian Roșculescu, figură emblematică a lumii culturale bănățene și românești

DISTRIBUIȚI

Papi Emilian Roșculescu, una dintre figurile emblematice ale lumii culturale bănățene și românești, a plecat dintre noi.

A fost figura boemă a Reșiței, a Gărânei, a Timișoarei, un om hărăzit artei. Poet, pictor, grafician, sculptor și artis, Emilian Roșculescu a fost cunoscut pretutindeni și tuturor ca Papi.

Născut la 20 ianuarie 1960 la Reșița unde a făcut studiile primare gimnaziale și liceale, Papi a debutat în volumul colectiv „Argonauții II” (Facla, Timișoara, 1988), apoi a publicat într-un alt volum colectiv „Versuri” (Litera, 1988), pentru ca abia în anul 2000 să tipărească volumul „…într-un obiect numit poem. și numai acolo” la editura Marineasa. A avut mai multe expoziții de pictură, desene și grafică, recomandându-se Papi – artist elastic.

A locuit o vreme în Germania, iar mai apoi a revenit în România, la Reșița, la Gărâna, iar mai apoi la Timișoara. „Făcea totul cu o anumită frenezie, neliniște, nebunie, uneori inconștiență”, spune Camelia Duca, președintele Asociației Metarsis.

Poezia lui este descrisă de către criticul Gheorghe Jurma ca fiind „un spațiu al îndepărtării-întoarcerii, ale unor trasee odiseice, a lui Ulise întors în Ithaca”: „sunt cetățeanul fără biografie/ îmi place să cred/ că-ntr-adevăr exist/ autostopist/ între două lumi/ pe care le-am părăsit// sunt strada frica mea”

”Chiar dacă nu mai este printre noi, Papi Emilian Roșculescu rămâne în amintirile și în sufletul nostru, dar și în producțiile TGST – Ținuturile joase și Lysistrata 3.0, regia de Niky Wolcz – unde poate fi văzut în secvențele video care acompaniază jocul scenic”, transmite colectivul Teatrului German de Stat Timișoara.

Comentarii

comentarii