Acasă Actualitate A murit preotul Ionel Bălăngean din cadrul Arhiepiscopiei Timișoara

A murit preotul Ionel Bălăngean din cadrul Arhiepiscopiei Timișoara

DISTRIBUIȚI

Joi, 19 octombrie 2023, preotul pensionar Ionel Bălăngean, în vârstă de 74 de ani și-a început călătoria spre cer. Părintele Ionel Bălăngean, fiul lui Damaschin și Livia a văzut lumina zilei în data de 17 octombrie 1949 în localitatea Stamora Română, județul Timiș. Școala primară o urmează în satul natal, începând din anul 1956. În anul 1960, urmează școala gimnazială în comuna Sacoșu Turcesc. Din anul 1964 este elev al Liceului ,,Nicolaus Lenau” din Timișoara.

Preotul Ionel Bălăngean face parte din rândul slujitorilor Bisericii care, în timpul dictaturii comuniste ținea ore de cateheză cu tinerii satului, motiv pentru care a avut de suferit. Deși i s-a cerut să nu mai facă acest lucru, el a continuat să cheme tinerii la biserică, pentru a face religie. De la el a rămas, în parohie, obiceiul ca preotul să meargă cu copiii și tinerii după salcie, în ajunul Floriilor. Tot el a introdus obiceiul de a umbla cu Steaua și Magii, prin sat. În perioada comunistă, autoritățiile luaseră măsuri pentru ca bisericile să fie închise pe perioada recoltatului, însă preotul Bălăngean a programat oficierea slujbelor duminică dimineața devreme, așa încât credincioșii să se poată bucura de Sfânta Litughie.

Preotul Ionel Bălăngean a fost, așadar, un bun pastor al turmei sale și un luptător curajos pentru apărarea credinței, a obiceiurilor și a tradițiilor bisericești.

În acest moment de doliu, transmitem familiei îndurerate sincere condoleanțe din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, a Preasfințitului Părinte Episcop-vicar Paisie Lugojanul, a preoților și personalului din administrația Centrului eparhial. 

Slujba de înmormântare a părintelui Ionel Bălăngean va avea loc sâmbătă, 21 octombrie, în biserica parohială din Stamora Română, de la ora 12,00. Pomenirea lui din neam în neam! – este mesajul Mitropoliei Banatului.

Comentarii

comentarii