“Cu alte cuvinte regretăm pierderea: omului, preotului, profesorului, istoricului, care a fost Constantin Cilibia și nădăjduim că Bunul Dumnezeu îi va dărui Împărăția Lui pentru contribuția pe care a avut-o în această lume”, este mesajul Episcopiei Caransebeșului.
În 1988 prin decizia IPS Mitropolit Nicolae Corneanu al Banatului, este transferat ca preot slujitor în orașul stațiune Băile Herculane, unde a slujit la Parohia „Schimbarea la Față a Mântuitorului”. Pe parcursul anilor de slujire, a fost apreciat de către credincioși ca un vrednic și autentic păstor de suflete. Pe părintele Constantin Cilibia l-a caracterizat întotdeauna: modestia, blândețea, dragostea, vocea blândă și caldă. Pentru că a fost un preot cărturar și cu aplecare către studiul istoriei, în anul 2008 la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, își i-a titlul de doctor în istorie cu titlul de „Magna cum laude”. În data de 1 august 2020 s-a pensionat, dar a continuat cu râvnă și acrivie cercetarea istorică.
A fost un preot merituos și preocupat de studiul istoriei Banatului, cu aplecare către studiul istoriei Bisericii din Banat în general și al istoriei Protopopiatului istoric al Mehadiei. A scris numeroase studii și articole și a publicat mai multe cărți de istorie bisericească fiind preocupat de istoria Episcopiei Caransebeșului. Monumentală rămâne lucrarea „Protopopiatul Mehadiei 1865-1918; Corespondență” în care a scos la lumină lupta și năzuințele preoților și credincioșilor din Protopopiatul Mehadiei (azi Protopopiatul Băile Herculane) pentru a se uni cu Țara Mamă Romania. Rămâne o figură marcantă pentru istoria locală a Văii Almăjului și Crainei Bănățene.
Comentarii
comentarii