Acasă Actualitate A murit Sylvia Hoișie – „Mama Polidinului”. Poveste tulburătoare de viață

A murit Sylvia Hoișie – „Mama Polidinului”. Poveste tulburătoare de viață

DISTRIBUIȚI

Doliu în medicina românească și mondială! „Mama Polidinului” s-a stins din viață marți. Comunitatea evreilor din Iași a anunțat decesul medicului Sylvia Hoișie.

Sylvia Hoișie, inventatoarea Polidinului, prin care mii de vieți au fost salvate, a murit, la vârsta de 94 de ani. Cercetătoarea va fi înmormântată în Cimitirul Evreiesc din Iași.

„Cu profundă durere, Comunitatea Evreilor din Iaşi anunţă trecerea în eternitate a doamnei doctor Sylvia Hoisie. Om de o mare sensibilitate, profesionistă desăvârşită, find una dintre personalităţile care au inventat celebrul Polidin, leac ce a salvat multe vieţi. Supravieţuitoare a iadului din Transnistria, a reuşit să lupte cu foametea şi mizeria, împărtăşind lumii întregi acele orori”, a transmis Comunitatea Evreilor Iași.

Slujba de înmormântare a Sylviei Hoișie, cunoscută ca „mama Polidinului”, are loc vineri, 27 mai, la ora 11, la Cimitirul Evreiesc din Iaşi.

Sylvia Hoișie s-a născut în Câmpulung Muscel şi a supraviețuit Holocaustului. Ea a făcut parte din echipa care a inventat celebrul vaccin Polidin, în 1966.

În toamna anului 1941, s-a aflat printre cei aproximativ 1.800 de evrei din Câmpulung Moldovenesc îmbarcaţi în trenuri de vite şi deportaţi în Transnistria. Mulţi au murit  de foame, boli sau din cauza frigului, însă Sylvia Hoişie, care avea 14 ani atunci, s-a numărat printre supravieţuitori. După trei ani s-a întors în ţară, a studiat medicina la Iaşi şi a optat pentru Institutul Cantacuzino. Aici a început aventura vieții sale, care a propulsat-o alături de cei mai importanți oameni de știință ai vremii.

În anii 60, țări europene precum Franța, Germania, Elveția și chiar Polonia foloseau deja preparate imunostimulatoare, gândite pentru ca organismul să poată lupta cu o gamă largă de infecții bacteriene. Importată din străini, ideea a prins puternic la Iași și București, unde echipe de cercetători tineri s-au apucat de treabă. În fruntea lor era Sylvia Hoișie, considerată mama Polidinului.

Comentarii

comentarii