Acasă Actualitate A treia oară poate este cu noroc! Consiliul Local Timișoara a crescut...

A treia oară poate este cu noroc! Consiliul Local Timișoara a crescut prețul, iar primăria va lansa din nou licitația pentru stadionul „lego”

DISTRIBUIȚI

După ce în urmă cu două săptămâni licitația pentru ridicarea stadionului de tip „lego” a eșuat, nefiind depusă nicio ofertă, marți, 2 august, consilierii locali din Timișoara s-au văzut nevoiți să crească prețul de pornire, până la cel maxim prevăzut în studiul de fezabilitate. Așadar, prețul a crescut de la de la 109 milioane, la 139,4 milioane de lei (cu TVA). Acesta include atât proiectarea, cât și execuția stadionului pe structură metalică.

Viceprimarul liberal Cosmin Tabără, promotorul proiectului moștenit de la fost administrație, a explicat: „La ultima licitație au fost 11 firme mari care s-au interesat despre acest proiect, au fost la un pas să depună oferte, dar problemele economice, problemele legate de materia primă, de costuri au blocat această licitație. Mă bucur că s-a înțeles oportunitatea realizării acestui obiectiv și astăzi îl regăsim pe ordinea de zi suplimentară, pentru că nu mai puteam aștepta. Dacă ne lăsăm până la finalul lunii, procedurile sunt destul de lungi și am fi ieșit din grafic. (…) Sun convins că de data aceasta va fi cu succes, iar în perioada de iarnă se va putea realiza proiectul tehnic, iar din primăvară să se treacă și la execuție. Este un proiect pentru Timișoara și merită să fie în atenția noastră. Vedem că peste tot în țară se fac astfel de obiective, Timișoara nu poate să rămână în urmă!”.  

Interesantă a fost o dispută între peneliști. Cel care și-a criticat colegii a fost Simion Moșiu, care consideră că puteau fi evitate primele două eșecuri la licitație. Moșiu, care s-a lăudat de mai multe ori cu experiența pe care o are în construcții, s-a luat atât de caietul de sarcini, cât și de studiul de fezabilitate: „Mi se pare curios că acum ne dăm seama de creșterea (prețului – n.r.) materialelor, deși studiul de fezabilitate prim s-a terminat undeva prin mai. În mai, prețul deja o luase razna! (…) Nu știu cine a făcut acest studiu ca acum să trebuiască să repetăm licitația. Undeva sistemul nu a funcționat. Poate cineva a avut rea intenție. Nu asta e meseria lor, să facă un studiu de fezabilitate conform prețurilor pieței? (…) E clar este un defect de procedură, de studiu de fezabilitate, de caiet de sarcini!”.

Totuși, Moșiu a fost potolit de colegii săi de partid. Tabără, sărind în apărarea subordonaților din aparatul de specialitate, și-a dat seama că al său coleg de partid nu citise, de fapt, caietul de sarcini pe care îl critica. Dan Diaconu, pe de altă parte, i-a atras atenția lui Moșiu că studiul de fezabilitate era, într-adevăr, din mai, dar din mai 2020. Prețurile estimate ar fi, astfel, cele „normale” pentru acea dată. Tot Moșiu s-a supărat și pe Daniela Mariș, de asemenea penelistă, când aceasta a încercat să intervină: „Doamna Mariș cred că se ocupă de altceva (nu de construcții – n.r.)”. Aceasta nu s-a lăsat intimidată: „Și eu locuiesc în acest oraș și îmi doresc să dezvoltăm orașul și să creăm baze sportive”.

Au mai fost și mici discuții legate de tipul construcției. Ruben Lațcău, viceprimarul userist a spus că, din cauza creșterii prețurilor la anumite materiale, în prezent ar fi mai indicată o construcție pe structură de beton, nu una pe structură metalică. Și Răzvan Negrișanu a punctat faptul că ignifugarea elementelor de metal al crește semnificativ costurile. Singura problemă, sesizată de liberali, ar fi că s-ar întârzia și mai mult lucrările, fiind nevoie de actualizarea documentației și, poate, și de găsirea unei noi locații, lucru care ar dura „ani de zile”, potrivit lui Tabără.

Vă amintim că prețul de pornire al licitație recent eșuate era de 92,3 milioane de lei (fără TVA), în care erau incluse atât serviciile de proiectare, cât și cele de execuție. Termenul de execuție este de 31 de luni, iar noul stadion ar trebui să aibă „minimum” 9.000 de locuri, capacitate redusă de la 15.000, cât a propus fosta administrație.

Comentarii

comentarii