Acasă Actualitate A treia zi de Crăciun 2021, în Caraș Severin

A treia zi de Crăciun 2021, în Caraș Severin

DISTRIBUIȚI

În a treia zi de Crăciun, când este pomenit Sfântul Apostol, întâiul mucenic și arhidiacon Ștefan, preasfințitul părinte Lucian, episcopul Caransebeșului, a fost în mijlocul credincioșilor din parohia Topleț Protopopiatul Băile Herculane, județul Caraș Severin.

Ierarhul a mers aici deoarece această parohie își sărbătorește hramul, dar și pentru a binecuvânta lucrările de restaurare, efectuate în ultimii ani, la pictura sfântului locaș. Părintele Episcop a săvârșit slujba de sfințire, după care a oficiat Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi.

Mulți credincioși, printre care și autorități locale, au fost la sfânta biserică și cei care s-au pregătit au avut bucuria duhovnicească să se împărtășească cu Sfintele Taine. În semn de prețuire pentru efortul depus la realizarea picturii, atât părintele paroh Gheorghe Bubă, cât și credincioșii ce s-au implicat în realizarea acesteia, au primit din partea Preasfințitului Lucian, Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”.

„Vedem cum biserica din Topleț strălucește prin aceste icoane restaurate și înfrumusețate. Îi mulțumim bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit să fim în mijlocul acestor buni credincioși și îi mulțumim Sfântului Arhidiacon Ștefan care și astăzi a mijlocit pentru noi înaintea Tronului Preasfintei Treimi.

Suntem datori să medităm astăzi la viața și propovăduirea Sfântului Ștefan, care din tinerețe a ascultat cuvântul lui Dumnezeu, a înțeles Sfintele Scripturi și la plinirea vremii a înțeles că Mântuitorul Iisus Hristos este Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, este Mesia Cel prezis de profeți.

L-a propovăduit pe Mântuitorul în fața fariseilor, cărturarilor și a bătrânilor și nu s-a rușinat să spună că Îl iubește pe Dumnezeu cu toată ființa lui. Sfântul Ștefan a acceptat să moară pentru Domnul, deoarece și-a dat seama că mai important este să fi propovăduitor al cuvântului Lui, decât să trăiești în această lume, în minciună și având păcate în suflet și în minte”, a afirmat preasfințitul părinte Lucian la final.

Biserica din Topleț ce îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ștefan, a fost pictată în anul 1856 de către pictorul Dimitrie Turcu din Oravița. Între anii 2020 și 2021 pictura a fost restaurată de către Eduard Sida. Sfântul locaș a fost construit între anii 1814-1816 și a fost târnosit la 5 mai 1946, după renovarea totală a exteriorului, de către episcopul Caransebeşului, Veniamin Nistor.

 

Comentarii

comentarii