Acasă Administraţie ABA Banat a făcut investiții în valoare de 29.786 mii lei, în...

ABA Banat a făcut investiții în valoare de 29.786 mii lei, în 2019, în Caraș-Severin și Timiș

1187
DISTRIBUIȚI

Administrația Bazinală de Apă Banat Timișoara a implementat un program de investiții în valoare de 29.786 mii lei, în 2019, pentru județele Caraș-Severin și Timiș, lucrări cu finanțare din surse proprii ale ABAB și fonduri de la bugetul de stat.

Titu Bojin, directorul general ABAB Timișoara, a explicat că din surse proprii au fost realizate următoarele lucrări: Ecologizare canal Bega pe sectorul Timișoara – frontieră Serbia, județ Timiș – Reabilitare Sediu SH Bega. Regularizare Valea Mare și Boșneag la Moldova Noua, jud. Caraș-Severin. Regularizare pârâu Nădrag și afluenți pe sector amonte localitatea Nădrag- confluență râu Timiș, județ Timiș. Regularizare pârâu Belareca, jud. Caraș-Severin. Amenajare râu Bega și afluenți pe sectorul Curtea – Valea lui Liman, județ Timiș.Regularizare pârâu Axin în localitatea Var, comuna Obreja, județ Caraș-Severin. Regularizare pârâu Măcicaș la Prisaca, comuna Constantin Daicoviciu, județ Caraș-Severin. Refacerea lucrărilor calamitate la acumularea Oravița, județ Caraș-Severin.

De la bugetul de stat prin hotărâri de urgență, au avut loc lucrări pentru punerea în siguranță a punctelor critice înregistrate, luând în considerare lucrările afectate și eroziunile constatate ca urmare a evenimentelor înregistrate în perioada 28 aprilie – 04 mai 2019 in Spațiul Hidrografic Banat, s-a impus promovarea în regim de urgență a lucrărilor necesare.

Astfel, prin Hotărârea de Guvern nr.441/25.06.2019 a fost aprobată realizarea în regim de urgenţă 7 lucrări de investiţii, lucrări de prevenire şi înlăturare a efectelor calamităţilor naturale produse de inundaţii în perioada februarie-mai 2019 – a explicat ing. Cristian Moisescu Ciocan, din cadrul Serviciului Promovare Investiții, Urmărire Investiții.

Titu Bojin a mai amintit de două proiecte foarte importante. Unul este “Amenajare complexă râu Bârzava și afluenți pe sector Bocșa – Gătaia – Denta, jud. Caraș-Severin și județ Timiș”

Acest obiectiv a fost aprobat în vederea obținerii finanțării prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020) – Axa Prioritară 5 – Promovarea adaptării la schimbările climatice, a prevenirii şi a gestionării riscurilor. Studiul de fezabilitate pentru acest obiectiv este realizat, indicatorii tehnico-economici fiind aprobați prin HG 182 din 29.03.2019

Aplicația de finanțare pentru acest proiect este realizată, fiind în curs de verificare în cadrul Autorității de Management. După finalizarea verificărilor și semnarea contractului de finanțare, se vor demara procedurile de achiziție a lucrărilor de construcții + montaj. 

Al doilea proiect este “Punerea în siguranță a Nodului Hidrotehnic Sânmihaiu Român, jud. Timiș”.

Bojin a spus că acesta esgte aprobat spre finanțare prin Programul INTEREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia este în derulare.

Valoarea finanțată pentru acest proiect conform bugetului aprobat este de 6.929.795,25 euro asigurând realizarea lucrărilor de reabilitare a barajului stăvilar și a ecluzei, precum și achiziționarea echipamentelor.

Din valoarea aprobată de 6.929.795,25 euro, participarea INTEREG IPA este de 85% respectiv 5.890.325,96 euro, participarea Statului Român este de 13% respectiv 900.873,38 euro, iar participarea ANAR – ABA Banat este de 2% respectiv 138.595,91 euro. Echipamentele prevăzute în acest proiect, respectiv o dragă și două barje, au fost achiziționate. La această dată lucrările sunt în derulare fiind realizate în proportie de 38 % -a subliniat Titu Bojin.

Comentarii

comentarii