Acasă Administraţie ABAB Timişoara desfăşoară una dintre cele mai importante lucrări de protecţie împotriva...

ABAB Timişoara desfăşoară una dintre cele mai importante lucrări de protecţie împotriva inundaţiilor din Banat

DISTRIBUIȚI

ABAB TimisoaraAdministaţia Bazinală de Apă Banat Timişoara desfăşoară, în două judeţe – în Timiş şi în Caraş-Severin – una dintre cele mai importante lucrări de protecţie împotriva inundaţiilor din Banat, în valoare de peste 100 milioane lei.
Ing. Marius Perneac, managerul de proiect, a explicat că amenajarea hidrotehnică a cursului pârâului Pogăniş va scoate de sub efectul inundaţiilor o suprafaţă de circa 29.492,7 ha de teren extravilan şi 1.216,78 ha teren intravilan, având ca beneficiari direcţi ai investitiei  aproximativ 4.898 locuitori, 2.680 gospodării,  6 grădiniţe şi 8 şcoli din localităţile cele mai vulnerabile în faţa inundaţiilor, pe care pârâul Pogăniş le traversează, începând cu satul  Brebu, Zorlenţu Mare, Dezeşti, Fârliug, Remetea-Pogănici,Vermeş, Valeapai, Uliuc.
Valoarea totală a proiectului este de 86.918.369 lei fără TVA
Regularizarea pârâului Pogăniş şi a afluenţilor pe sectorul Brebu-confluenţă râu Timiş, judeţul Caraş-Severin şi judeţul Timiş este făcută pe 75% din totalul lucrărilor, ce sunt necesare pentru a înlătura posibilitatea de producere a pagubelor materiale prin inundarea intravilanelor, căilor de comunicaţie, obiectivelor sociale, terenurilor agricole, în momentul producerii viiturilor.
Lucrările de regularizare şi apărare împotriva inundaţiilor sunt amplasate pe cursul pârâului Pogăniş din zona localităţii Brebu până la confluenţa cu râul Timiş în zona localităţii Uliuc, pe o lungime totală de albie de circa 109 km.
Până în acest moment, principalele stadii de execuţie ale lucrărilor, pe sectoarele prevăzute în proiect,  sunt următoarele: lucrările de reprofilare albie sunt realizate în jur de 96%, au fost realizate 33% din pragurile de fund prevăzute, parapetul din beton în localitatea Remetea Pogănici este realizat în proporţie de 88%, iar parapeţii din beton pentru supraînălţarea digurilor au 64% realizare. În ceea ce priveşte realizarea consolidărilor de mal în zonele expuse la eroziuni, s-au realizat lucrări în proporţie de 58%. Proiectul se va finaliza în decembrie 2015.

Comentarii

comentarii