Acasă Administraţie ABAB Timișoara: ”Nu este poluare pe râul Nera!”

ABAB Timișoara: ”Nu este poluare pe râul Nera!”

776
DISTRIBUIȚI

Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) Timișoara a primit, miercuri 27 noiembrie, în jurul orei 9.00, o solicitare de informații din partea ONG GEC Nera privind clarificarea situației deversării de ape de canalizare a localității Bela Crkva ( Biserica Alba) din Serbia în râul Nera, în amonte de localitatea Socol din România.

Pentru a lămuri această situație, ABA Banat a informat, mai întâi, Ministerul Mediului și Pădurilor de acest eveniment, pentru a solicita, pe cale oficială, informații de la partea sârbă, privind situația enunțată (dacă localitatea sârbă are canalizare, stație de epurare, unde se deversează apele uzate, etc.)

Apoi, specialiștii din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin ( Laboratorul de Calitate a Apei din Reșița) s-au întâlnit cu specialiști sârbi din cadrul Apelor Vojevodina, care urmau să facă prelevările de apă obișnuite prevăzute de metodologia de prelevare în comun pentru apele de frontieră, în vederea stabilirii calității apei aflate în zona comună de interes, chiar în această perioadă. În aceste condiții nu a mai fost nevoie să fie cerută o întâlnire extraordinară cu colegii sârbi din Comisia de Calitate a Apei, în vederea soluționării situației semnalate.

”În jurul orei 11.00 au fost efectuate prelevările comune româno-sârbe în secțiunile Naidăș și Socol, de pe râul Nera, iar în acest moment, vă putem informa că, în urma obținerii rezultatelor de analiză fizico-chimice, în secțiunile menționate starea calității apei din râul Nera este bună, fără a fi observat nici un impact de natură urbană. Prin urmare, rezervația naturală Balta Nera-Dunăre din Parcul Natural Porțile de Fier nu este în nici un pericol.

Specialiștii ABA Banat vor monitoriza în continuare secțiunile comune de pe Nera, până la identificarea tuturor posibilelor cauze care au dat naștere acestei îngrijorări justificate”, spune Sorina Neaga, purtător de cuvânt ABAB Timișoara.

Comentarii

comentarii