Acasă Administraţie ABAB va investi 21.450.000 lei pe râul Bega Veche pentru îmbunătățirea biodiversității...

ABAB va investi 21.450.000 lei pe râul Bega Veche pentru îmbunătățirea biodiversității habitatelor acvatice și ripariene

DISTRIBUIȚI

Râul Bega Veche din județul Timiș este un curs de apă puternic antropizat de amenajările hidrotehnice (îndiguiri) executate de-a lungul istoriei recente a Banatului.

De aceea, în 2022, Administrația Bazinală de Ape Banat Timișoara va desfășura un proiect în valoare de 21.450.000 lei, pentru îmbunătățirea biodiversității habitatelor acvatice și ripariene prin creșterea conectivității laterale a corpului de apă și înființarea de zone umede pe sectorul inferior al râului Bega Veche.

Cătălin Nagy a explicat că acesta este un proiect de renaturare a unui tronson de pe râul Bega Veche, care a primit aprobarea  ANAR în vederea aplicării pentru a obține finanțarea prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM 2014- 2020) – Axa Prioritară4.

Pe o lungime de circa 20 km, pe sectorul inferior al râului, de la frontiera cu Serbia până în amonte de localitatea Beregsăul Mare, proiectul își propune să crească gradul de protecție și conservare a biodiversității și de refacere a ecosistemelor degradate, prin crearea unor zone de diversificare a habitatelor ripariene și acvatice, reconectarea și crearea unor zone umede, redeschideri de meandre.

Se estimează că în 2022 se va semna aplicația de finanțare pe fonduri europene. Proiectul are o valoare totală de aproximativ 21.450.000 lei.

 

Comentarii

comentarii