Acasă Actualitate Academicianul Răzvan Theodorescu, Doctor Honoris Causa al UVVG

Academicianul Răzvan Theodorescu, Doctor Honoris Causa al UVVG

414
DISTRIBUIȚI

Comunitatea academică a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a trăit vineri, 26 martie 2010, un moment solemn, de o importanţă universitară de excepţie, decernarea înaltului titlu de Doctor Honoris Causa eminentului om de cultură şi ştiinţă, istoric, profesor universitar asociat al U.V.V.G. din Arad, d-lui Academician Răzvan Theodorescu.
Festivitatea a avut loc în Sala Senatului din Centrul Academic de Conferinţe al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” în prezenţa membrilor Senatului Universităţii, academicieni, decani, profesori universitari, studenţi, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, numeroşi invitaţi.
Academicianul Răzvan Theodorescu este un constant colaborator al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Astfel, amintim ciclul de Conferinţe susţinute în faţa studenţilor şi masteranzilor de la Facultatea de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative, cu tema: Istoria Culturii şi Civilizaţiei Europene (2007-2008), Şcoala de vară internaţională (Arad-Macea, iulie 2008) intitulată „Câmpia Română de Vest a României – Spaţiu Cultural European, Simpozionul internaţional „Repere Arheologice Bănăţene” (aprilie 2009), susţinerea unei videoconferinţe cu Universitatea Catolică din Louvain (Belgia) desfăşurată în cadrul proiectului „Uniunea Europeană, Francofonie, Belgia. Puncte de vedere cu ţările din Europa Centrală şi de Est în domeniul relaţiilor internaţionale şi a democraţiei” (noiembrie 2009).
În cuvântul său, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”, declara: „Acordarea, d-lui academician Răzvan Theodorescu, a titlului de Doctor Honoris Causa, cea mai înaltă distincţie academică pe care o acordă o universitate conform prevederilor Magna Carta Universitatum este o recunoaştere a calităţii de profesor asociat al Universităţii noastre, a celui care, în calitatea de senator, a pus bazele proiectului pe care l-am avut cu Universitatea Catolică din Louvain, privind videoconferinţele finanţate de Consiliul Europei, care a organizat Şcolile de Vară în Câmpia de Vest şi care a reuşit, prin aceste acţiuni internaţionale, să promoveze Universitatea noastră în Comunitatea Europeană. Academicianul Răzvan Theodorescu merită pe deplin această înaltă distincţie şi pentru opera sa ştiinţifică în domeniul ştiinţei istoriei şi culturii, pentru care îl felicit”.
În Laudatio, conf. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste, arăta: „Pentru comunitatea academică din Arad, academicianul Răzvan Theodorescu reprezintă acel ideal de care o Universitate tânără are nevoie: pasiune, dăruire, sclipire, erudiţie, toate în slujba culturii, istoriei, calităţi care se alătură celor etice ale omului pe care îl omagiem astăzi. Este o mare onoare şi bucurie să acordăm d-lui academician Răzvan Theodorescu înaltul titlu academic de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, la propunerea Consiliului Ştiinţific al Facultăţii de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative.”
Academicianul Răzvan Theodorescu, la rândul său, în alocuţiunea de primire a importantei distincţii, sublinia: „Faptul că am primit titlul universitar de la Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad înseamnă foarte mult pentru mine. Mai am titluri primite în România şi în afara graniţelor ţării noastre, dar eu sunt legat în mod special de spaţiul acesta al Câmpiei Române de Vest: Timişoara, Arad, Oradea. Aradul şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” sunt spaţii europene, unde Europa este de multă vreme, iar calitatea învăţământului este foarte bună”.

Comentarii

comentarii