Acasă Eveniment Acţiune româno-franceză, la persoane suspectate că au furat componente de la locomotive,...

Acţiune româno-franceză, la persoane suspectate că au furat componente de la locomotive, în valoare de un milion de euro. Percheziții și în vestul țării

303
DISTRIBUIȚI

Acţiune româno-franceză, la persoane suspectate de furturi de componente de la locomotive, prejudiciul fiind estimat la un milion de euro/ 10 persoane au fost arestate şi trei puse sub control judiciar

Poliţiştii de investigaţii criminale şi procurorii DIICOT, împreună cu magistraţi şi jandarmi francezi, au destructurat o grupare care ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ un milion de euro prin furturi de componente de la locomotive, pe teritoriul Franţei. În total, în România şi Franţa, au fost arestate 10 persoane şi puse sub control judiciar alte 3.

”La data de 12 februarie 2020, poliţiştii români de investigaţii criminale, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat o acţiune comună cu autorităţile franceze pentru destructurarea unui grup organizat de criminalitate itinerantă format din cetăţeni români care ar fi comis furturi pe teritoriul Franţei. Astfel, au fost efectuate de poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale şi cei ai inspectoratelor de poliţie judeţene Cluj, Arad, Olt, Vâlcea şi Giurgiu 16 percheziţii domiciliare (4 – CJ, 3 – AR, 7 – OT, 1 – VL şi 1 – GR) la membrii grupului infracţional”, a transmis, joi, Inspectoratul General al Poliţiei Române.

La rândul lor, reprezentanţii DIICOT au precizat că, în perioada 01.02.2019 – 18.02.2019, gruparea ar fi comis un număr de 57 de furturi, în dauna SNCF Franţa (compania feroviară franceză), cu un prejudiciu de aproximativ 1 milion de euro.

Faptele comise au fost, în principal, sustrageri de componente (radiatoare) de la locomotive pentru dezmembrare şi valorificare a metalelor neferoase din acestea (cupru, aluminiu, alamă), stabilindu-se că s-a reuşit furtul a peste 1.000 de radiatoare, cantitatea de metale fiind de aproximativ 38 de tone.

La aceste daune, se adaugă şi costurile ocazionate de distrugerea locomotivelor şi aducerea lor în stare de nefuncţionare pe termene relativ lungi.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate înscrisuri, 40.000 de lei, 1.860 de euro, 3 motoare de ambarcaţiuni şi mai multe bancnote contrafăcute.

Totodată, a fost arestat preventiv, în vederea predării, un membru al grupului infracţional pentru care exista un mandat european de arestare emis de autorităţile judiciare franceze, alţi 9 fiind deja arestaţi în Franţa, iar 3 plasaţi sub control judiciar, de asemenea pe teritoriul Franţei.

De asemenea, se desfăşoară cercetări şi pentru probarea altor furturi din locuinţe şi societăţi comerciale pe teritoriul Franţei, precum şi spălare a banilor, scrie news.ro.

Comentarii

comentarii