La Muzeul Apei din Timișoara, copiii și tinerii pot participa în lunile următoare la o serie de activități gratuite pentru grupuri școlare, dezvoltate și facilitate de Aquatim SA, ca parte a programului său educațional.
Loredana Leordean, coordonator programe educaționale și relații comunitare AQUATIM SA, a explicat că prezentă activ în comunitate, compania de apă oferă elevilor ateliere educative, un program special de vizitare pentru Școala Altfel, precum și activități didactice la clasă, iar celor interesați de patrimoniul industrial vizite ghidate tematice.
În lunile octombrie și noiembrie, Marțea cu povești, Joia copiilor și Vinerea prichindeilor îi așteaptă pe elevii din ciclurile primar și gimnazial cu un mix de ateliere și jocuri educative originale. Copiii sunt încurajați să exploreze lumea cunoștințelor despre apă și natură și să afle mai multe despre vechea Uzină de Apă Urseni prin lectură, jocuri senzoriale și de mișcare, de verificare a cunoștințelor, crafting sau vânătoare de indicii.
Tot la Muzeul Apei se vor desfășura două activități marca Aquatim pentru liceeni, inițiate în martie a.c., respectiv în decembrie 2023. Este vorba de partea a patra a activității Apă cu model (28 nov.) și finala concursului pe echipe Aqua Teens (5 dec.).
Săptămâna 21-25 octombrie este dedicată exclusiv programelor naționale Școala Altfel și Săptămâna Verde, cu un program diferit de vizitare (deschis luni-vineri, între 9-15) și vizite de grup pentru elevi, cu ghidaj adaptat vârstei participanților. La un tur ghidat se poate înscrie o singură clasă, durata este de 45 de minute, ultima intrare este la ora 14.
Pot participa elevi din toate ciclurile de învățământ. Având în vedere numărul mare de vizitatori la acțiuni similare (peste 1.500 în „săptămâna altfel” din aprilie a.c.), nu recomandăm vizitele grupurilor de preșcolari în această perioadă.
Calendarul activităților educative de la Muzeul Apei, în perioada octombrie-decembrie, este disponibil aici: https://bit.ly/4d55lyt. Participarea la activități se face pe bază de înscriere prealabilă, iar locurile disponibile se ocupă în ordinea primirii solicitărilor. Mai multe informații sunt publicate pe www.muzeulapei.ro și www.aquatim.ro sau se pot obține telefonic la 0757087059 (marți-sâmbătă, 10-16).
Nu în ultimul rând, reamintim programul Aquatim în școli, cu minicursurile interactive de educație ecologică Aquakids pentru clasele I-IV și Aquateens pentru clasele V-XII, cu înscrieri la educatie@aquatim.ro.
Toate întâlnirile din comunitate, în sala de clasă, la Muzeul Apei, la Centrul educațional Aquapic sunt importante pentru Aquatim, căci ne dau ocazia să redescoperim împreună, alături de copii sau adulți, această resursă extraordinară, apa, și să ne reamintim să o prețuim așa cum trebuie – a concluzionat Loredana Leordean.