Acasă Actualitate Actriţa Florina Cercel a plecat în lumea marii sale iubiri, doctorul Ioan...

Actriţa Florina Cercel a plecat în lumea marii sale iubiri, doctorul Ioan Perian din Timişoara

871
DISTRIBUIȚI

Se spune că acolo unde omul nu înţelege intervenţia lui Dumnezeu spune că este coincidenţă. Actriţa Florina Cercel a plecat să-şi întâlnească marea iubire, pe primul ei soţ, timişoreanul dr. Ioan Perian. Şi-au unit şi de această dată destinele sub semnul aceleiaşi suferinţe – cancer pulmonar. Pe când Florina Cercel avea 29 de ani, acea suferinţă a despărţit-o de dr. Perian, iar acum, i-a reîntâlnit. Actriţa avea 76 de ani şi 45 de ani de scenă la Teatrul Naţional Bucureşti.

Medicul timişorean a fost un admirator tăcut al actriţei care juca pe scena timişoreană. Între cei doi era o diferenţă de vârstă, el i-a trimis un buchet de trandafiri galbeni şi un bilet prin care o invita la onomastica lui, iar pasul spre cererea în căsătorie a urmat pe loc. În 1967 s-au căsătorit, dar la scurt timp, nefumătorul medic a aflat că are cancer bronho-pulmonar şi în mai puţin de un an a murit. Ea avea doar 29 de ani, el avea 40 de ani. După acea dramă, Florina Cercel a plecat din Timişoara la Naţionalul din Bucureşti.

Actriţa a mai avut un mariaj, dezastruos de această dată, din cauza geloziei lui pe prima dragoste a actriţei, dr. Perian. Nici cea de-a treia căsniciei a ei nu a fost mai fericită, astfel că a rămas singură, la Bucureşti, printre cei care au iubit-o cu adevărat, spectatorii.

Actriţa Florina Cercel s-a născut la 28 ianuarie 1943, la Piatra Neamţ. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea, Victor Moldovan (1964). În cei peste 50 de ani de carieră a avut peste 100 de roluri în teatru, film şi radio. A debutat ca actriţă pe scena Teatrului Dramatic de Stat din Galaţi, în 1964. În perioada 1965-1973, a jucat la Naţionalul din Timişoara, în piese precum ”Micul infern” de M. Ştefănescu, ”Regele moare” de Eugen Ionescu, ”Mincinosul” de C. Goldoni, ”Aceşti îngeri trişti” de D.R. Popescu.

A jucat şi în filme: ”Fraţii” (1970), ”Filip cel bun” (1973), “Prin cenuşa imperiului” (1976), ”Iarna bobocilor” (1977), ”Vară fierbinte” (1982), ”Căruţa cu mere” (1984), ”Crucea de piatră” (1993), ”Les Percutes” (2002), ”Ambasadori, căutăm patrie” (2003), ”The Half Life of Timofey Berezin” (“Viaţa lui Timofey Berezin”) (2006). La postul Acasă TV, a interpretat roluri în serialele TV: ”Inimă de ţigan” (2007), ”Regina” (2008), ”Aniela” (2009).

A fost distinsă cu Premiul UNITER pentru cea mai bună interpretare feminină pentru rolul Vassa Jeleznova din piesa ”Vassa Jeleznova” de M. Gorki, regia Ion Cojar (1990); Ordinul Naţional ”Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (decembrie 2002); premiul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru cea mai bună actriţă a anului 2002, pentru rolul Anna Andreevna în ”Revizorul” de Gogol, la Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale”.

Comentarii

comentarii