safari 750x100

„Un calcul statistic arată că peste 10.000 de pui sunt aruncaţi anual pe străzile Timişoarei, astfel că, dacă ne dorim un oraş fără câini, abandonul puilor trebuie să înceteze”, a declarat Alina Văcaru, preşedinte al Asociaţiei PetHope Timişoara.

20.000 de câini sterilizaţi

Un proiectul propus de Asociaţia PetHope la Primăria Timişoara este însoţit de un buget estimativ, calculat pentru o perioadă de 2 ani, conform căruia, sterilizarea a 29.000 câini cu şi fără stăpân se poate realiza cu suma echivalentă cheltuită pentru 3 luni de funcţionare a actualului serviciu de ecarisaj. Cu scopul de a preveni abandonul puilor, Asociaţia PetHope a prevăzut în buget posibilitatea sterilizării a peste 20.000 de câini cu stăpân, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care îşi doresc acest lucru, însă, din păcate, nu îşi permit să acopere costurile unei astfel de intervenţii la un cabinet veterinar privat.

Propunerea Asociaţiei PetHope Timişoara a fost elaborată cu participarea Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor Romania şi sprijinul Facultăţii de Medicină Veterinară Timişoara, a Asociaţiei Studenţilor în Medicină Veterinară Timişoara, a Fundaţiei pentru Protecţia Câinilor Comunitari şi a grupului de voluntari independenţi Animal Care Team Timişoara.

Primăria Timişoara este dispusă a colabora

Asociaţia PetHope, organizaţie nonguvernamentală preocupată de apărarea drepturilor animalelor, a depus la Primăria Timişoara un proiect de strategie pentru gestionarea eficientă a câinilor fără stăpân din Timişoara. Documentul evidenţiază cauzele existenţei câinilor fără stăpân şi prezintă comparativ posibilităţile de menţinere sub control a populaţiei canine. „Suntem încrezători în colaborarea cu noua conducere a primăriei, care s-a arătat deschisă faţă de o analiză a costurilor suportate din bugetul local şi stabilirea unei metode eficiente de gestionare a câinilor fără stăpân. Am venit cu o propunere concretă care demonstrează clar că singură soluţie pentru reducerea numărului de câini fără stăpân este o campanie masivă de sterilizare”, a precizat Ruxandra Bizera, membru fondator al Asociaţiei PetHope Timiţoara. Principala sursă a câinilor fără stăpân deja existenţi pe străzile Timişoarei este abandonul puilor nedoriţi din gospodării.