Acasă Actualitate ”Acum, după 30 de ani, credem că vom termina cu totul cu...

”Acum, după 30 de ani, credem că vom termina cu totul cu moștenirea otrăvită a comunismului!”

DISTRIBUIȚI

Marți 26 noiembrie, au început lucrările conferinței internaționale După 30 de ani. Moștenirea otrăvită a comunismului, la Casa Adam Müller-Guttenbrunn, la care participă specialiști din șase țări: Germania, Ungaria, Bulgaria, Albania, Republica Moldova și România.

”Dacă ne uităm cum a evoluat societatea din punct de vedere social și politic, vom observa că titlul este bun. Societatea românească i-a moștenit pe comuniști în 1989. Nu a putu scăpa de ei, cu consecințele pe care le știm cu toții. Oamenii care au muncit pentru făurirea comunismului înainte de 1989 au ajuns în funcții cheie după 1989. Aceste personaje mai sunt în funcții cheie și așadar societatea continuă să fie otrăvită, chiar dacă a câștigat dreapta alegerile, acum după 30 de ani. Ca să scăpăm de tot trebuie să se implice tineretul, să vină cu un suflu nou, neotrăvit de ideologia comunistă. Să nu mai aibă de a face cu acele vremuri, să vină cu o concepție nouă occidentală, liberală și democrată reală”, a spus Gino Radu, director executiv și vicepreședintele Memorialului Revoluției.

Manifestarea este organizată de Memorialul Revoluției din Timișoara, în parteneriat cu Forumul Democrat al Germanilor din Banat și cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și al Fundației Europene pentru Știință și Cercetare din Berlin/Europäische Stiftung für Wissenschaft und Forschung Berlin.

Cu acest prilej sunt abordate teme incitante, precum Revoluția din Decembrie 1989, schimbările socio-politice din Europa Centrală și de Est, disidențe în perioada comunistă, comunismul în Europa Centrală și de Est și cultura memoriei.

”Mă bucur că au venit oaspeți din mai multe țări, dar și din mai multe județe din România să discutăm despre cu ce ne-am ales după 30 de ani de la căderea comunismului, fiindcă știm cu toții că acel comunism a dispărut, dar comuniștii s-au privatizat. Așadar e vorba de un comunism privatizat. Este o situație originală românească. E singura revoluție sângeroasă din estul Europei, cu peste 1.000 de victime. Până nu se face procesul revoluției, așa cum  fost procesul judecării naziștilor de la Nurnberg, este o problemă mare. Revoluția începută la Timișoara a fost contra comunismului, iar simbolul – steagul tricolor cu gaură. A fost ruptă stema comunistă care murdărea tricolorul”, a spus Eugen Gherga, Cetățean de Onoare al Timișoarei și luptător cu merite deosebite în revoluția din 1989 de la Timișoara.

“Comunismul au fost învins, atunci în 1989, și acum, în noiembrie 2019, când a învins dreapta și a câștigat alegerile, dar ei sunt surprinzători și știu să revină. Am văzut în 2014 când a învins dreapta și a câștigat președinția, dar ei au câștigat parlamentarele. Există un curent de stânga în România puternic și nu e o stângă europeană, ci comunistă și rezistă prin tot felul de metode și este o luptă permanentă cu această otravă care se insinuează în societate. România a rămas mult în urma Occidentului și avem o democrație șubredă. Mai avem mult de luptat pentru o democrație reală”, a spus scriitorul Lucian Vasile Szabo, cadru didactic la UVT și cercetător la Memorialul Revoluției Timișoara.

”Avem invitați specialiști din mai multe țări. În 1989 a căzut comunismul, dar comuniștii erau afară, să spunem metaforic, ei erau aici în societate și de 30 de ani luptăm împotriva lor. Se pare că acum, în noiembrie 2019, i-am învins, a câștigat dreapta liberală alegerile. Avem un nou val de speranță și, acum, după 30 de ani, credem că vom termina de tot cu moștenirea otrăvită a comunismului”, a spus Lucian Căldăraru, luptător cu merite deosebite în Revoluție din 1989 de la Timișoara, consilier local.

Pe lângă prelegeri, dezbateri și mese rotunde, în cadrul conferinței va mai avea loc un vernisaj, o prezentare de carte și un workshop la care vor participa cunoscute memoriale din România, toate evenimentele desfășurându-se în două locații:

În 28 noiembrie 2019, manifestarea se mută la Memorialul Revoluției.

Marți, 26 noiembrie 2019, de la ora 18.00, este prezentată publicului expoziția itinerantă a Muzeului Memorial „Runde Ecke” din Leipzig, care va fi deschisă de către domnul Ralf Krautkrämer, consulul Republicii Federale Germania la Timişoara, şi de către doamna dr. Saskia Schmidt, şefa secţiei Cultură, Educaţie şi Probleme ale Minorităţii Germane a Ambasadei Republicii Federale Germania în România.

Joi, 28 noiembrie 2019, între orele 17.30-18.00, va fi lansat volumul Candelă împotriva timpului. După 30 de ani, în prezența autorilor: Titus Suciu și Vasile Bogdan. Conferința se adresează atât specialiștilor, cât și publicului larg, iar intrarea este liberă.

Comentarii

comentarii