Acasă Actualitate „ACUM şi AICI, la noi în oraş şi în judeţ, putem să...

„ACUM şi AICI, la noi în oraş şi în judeţ, putem să redevenim din nou puternici şi respectaţi. Cred cu tărie în această devenire”

DISTRIBUIȚI

Interviu cu Viorel Coifan
Viorel Coifan este unul dintre cei mai vechi liberali din Timiş şi un specialist în administraţie. La alegerile din interiorul partidului, recent încheiate, a luat cele mai mult voturi pentru funcţia de vicepreşedinte al filialei judeţene. De asemenea, la aceste alegeri, senatorul Nicolae Robu a devenit preşedinte al PNL Timiş, până la alegeri ocupând funcţia de preşedinte interimar.

Cum vedeţi evoluţia PNL Timiş de acum încolo?

De la început, aş dori să fac o precizare: ziua de 21 martie 2010, când a avut loc conferinţa judeţeană de alegeri, nu reprezintă momentul T0 în istoria şi respectiv evoluţia liberalismului timişean. Este un reper important, dar nu un început de lume. Ceea ce este, însă, demn de remarcat sunt schimbările de viziuni şi de dinamici în abordarea traiectoriei politice a PNL Timiş. Au fost necesare clarificări derivate din noua abordare a politicii PNL la nivel naţional. Adică nici o concesie făcută actualei puteri, de dragul obţinerii unor posturi căldicele pentru cei care mai cred că politica este un vehicul al propriilor interese, toleranţă zero la impostură, abordarea profesionistă a marilor probleme ale societăţii româneşti şi oferirea de soluţii viabile pentru rezolvarea lor…. pe scurt: forjarea unui comportament de partid naţional responsabil de soarta ţării şi a cetăţenilor ei. La nivel local, abordarea unei conduite politice demne de un partid care şi-a propus ţeluri ambiţioase pentru 2012.

Ce ţinte ar trebui să aibă PNL Timiş de acum încolo?

Doresc sa vă informez că elaborăm un document politic care se numeşte Platforma liberală pentru judeţul Timiş 2010-2012 sau cele 500 de zile până la proba verităţii – alegerile locale din iunie 2012. Obiectivul strategic este următorul: „PNL Timiş trebuie să devină  principala forţă politică care să exprime şi să apere interesele cetăţenilor harnici, oneşti, cu spirit de iniţiativă din judeţul Timiş care cred în valorile libertăţii şi democraţiei câştigate în decembrie 1989.”  Obiective specifice: Identificarea, pregătirea şi promovarea candidaţilor pentru alegerile locale/generale din 2012; Sprijinirea iniţiativelor aleşilor locali liberali – primari şi consileri locali/judeţeni – prin furnizarea de expertiză şi consiliere in acţiunile ce le întreprind; Câştigarea preşedinţiei Consiliului Judeţean şi funcţiilor de primar în oraşele Timişoara, Lugoj, Sânnicolau Mare şi în 30% din comunele judeţului, la alegerile locale din 2012; Crearea unui parteneriat solid între PNL Timiş şi societatea civilă, în vederea promovării valorilor democraţiei şi ale statului drept; Recâştigarea identităţii proprii şi a credibilităţii PNL Timiş în mediul rural; Motto-ul este: PNL Timiş, prin noi înşine, ACUM şi AICI!

Care este starea de spirit, în momentul de faţă, în filiala PNL Timiş?

Timp de câteva zile, dar nu multe, cei ce au câştigat în această competiţie sărbătoresc, iar cei ce au pierdut sunt uşor frustraţi. Dar având în vedere că a avut loc o competiţie, şi nu un război, deja de săptămâna viitoare, protagoniştii reuniţi în aceeaşi familie, pe care ne-o dorim unită, vom porni la treabă, pentru că sunt multe de făcut.

Ce efect au avut alegerile recent încheiate pentru conducerea filialei asupra partidului?

Mi-ar place să cred, cel puţin după prezenţa şi starea de spirit din sală, că prietenii liberali au fost foarte interesaţi în competiţie şi în rezultatul ei. Candidaţii au fost valoroşi, sigur, fiecare evoluând după partitura proprie, iar scorul relativ strâns a demonstrat că ambii au susţinut idei credibile care, dacă vor fi asamblate într-un program de acţiune al filialei, vor contribui la realizarea a ceea ce ne-am propus.

Mai trebuie să aştepte mult liberalii pentru a simţi gustul puterii?

Cred că, date fiind circumstanţele sociale şi economice în care evoluăm, adică criza, ar trebui să reformulaţi astfel întrebarea: Când vor prelua liberalii povara guvernării? După cum evoluează lucrurile, înclin să cred că foarte curând. Dar nu prin negocieri şi pertractări, ci prin rezultatul votului exprimat de cetăţeni. Alegerile anticipate nu reprezintă deloc o utopie.

Noua echipă de conducere are un plan de bătaie cu direcţii concrete?

Bineînţeles că avem o strategie, ceea ce e mai mult decât un plan de bătaie.
Iar o strategie are: obiectiv strategic, obiective specifice, viziune, misiune, direcţii de acţiune etc. Cam tot ce prevede un management  modern al unui mare proiect, în cazul acesta unul politic. Şi evident o echipă extinsă şi structurată, care să realizeze aceste lucruri.

Sunteţi de mult timp în partid. Ne puteţi face o scurtă radiografie a perioadei post-decembriste a PNL Timiş?

Sunt în PNL din martie 1990. Adică de 20 de ani! Nu cunosc perioada ante-decembristă, deoarece atunci când PNL s-a desfiinţat, în 1947, eu m-am născut.
PNL Timiş a parcurs un drum marcat de momente faste, dar şi de unele umbrite. În aprilie 1990, la un miting al lui Câmpeanu, Piaţa Unirii era plină ochi, iar la alegerile generale din Duminica Orbului am obţinut 28% în Timişoara şi 17% în judeţ. O adevărată performanţă pentru perioada aceea! Am promovat doi deputaţi şi un senator în Parlamentul României. În 1992, datorită unor gafe politice majore, PNL nu a intrat în Parlament, dar delegaţia liberalilor timişeni la Congresul de la Braşov a redat onoarea partidului, aducându-l la conducerea partidului pe Mircea Ionescu Quintus. Pe atunci, PNL Timiş făcea legea la nivel central. Din păcate, datorită unor orgolii locale mărunte, dar şi a unor trădări monumentale, cultivate de personaje efemere pe scena politică, PNL Timiş a pierdut în timp din poziţia pe care o deţinea. Dar să nu insistăm pe aspecte care, oricum, le putem discuta mult mai pe larg cu alte ocazii. Important este că ACUM şi AICI, la noi în oraş şi în judeţ, putem să redevenim din nou  puternici şi respectaţi. Cred cu tărie în această devenire.

Comentarii

comentarii