Acasă Actualitate Acuzații și explicații la Dumbrăvița. De două săptămâni, copiii cu dizabilități nu...

Acuzații și explicații la Dumbrăvița. De două săptămâni, copiii cu dizabilități nu au mai putut merge la centrul dedicat din comună

DISTRIBUIȚI

În ultimele două săptămâni, părinții copiilor cu dizabilități din Dumbrăvița nu i-au mai putut duce pe cei mici la centrul special din comună. Deși de abia recent s-a ajuns la această situație neplăcută, disputele și acuzațiile privind centrul nu sunt deloc noi. Primele discuții despre o „închidere” au apărut în noiembrie, cu mențiunea că „închiderea” nu viza direct serviciile pentru copii cu dizabilități. De atunci și până acum, însă, s-a pierdut licența centrului. Vineri, 12 august, s-ar putea face primi pași pentru rezolvarea situației.

De fapt, în această problemă vorbim de două centre, entități distincte, dar care funcționează împreună: centrul pentru copiii cu dizabilități și cel pentru copiii „aflați în situație de risc de separare de părinți”. Concret, primăria propune desființarea celor două structuri existente și înființarea altora două, în loc, cu mici modificări. Modificări care, la rândul lor, au atras critici. Pe de o parte, consilierii locali din opoziție, o parte a angajaților, dar și unii părinți îl acuză pe primarul Horia Bugarin (USR) de faptul că nu se gândește la copii, el urmărind numai desființarea completă a centrului. Pe de altă parte, avem primarul care spune că a dorit extinderea grădiniței și restructurarea centrului pentru copii cu dizabilități.

Luând-o cronologic, observăm că pe ordinea de zi a ședinței de consiliu local din 25 noiembrie se regăseau proiectele de desființare a centrului de zi și de modificare a structurii centrului pentru copii cu dizabilități. Cel din urmă, venit pe ordinea de zi suplimentară. Acestea au fost retrase după ce sindicatul angajaților a cerut dezbatere, care a fost și organizată. În urma discuțiilor, în 25 mai, pe altă ordine de zi au reapărut alte două proiecte. Cu modificări față de varianta anterioară, cea mai importantă fiind renunțarea la desființarea primului centru, fiind propusă până la urmă și aici o restructurare. Sindicatul a cerut din nou dezbatere. Cea care a fost organizată, de altfel, joi.

Această dezbatere din urmă a început cu punctul de vedere al președintelui sindicatului, Tiberiu Negrei. Acesta s-a arătat nemulțumit de faptul că primarul Horia Bugarin vrea să se „spele pe mâini” de responsabilitate, atacând sindicatul „care nu și-ar fi făcut decât treaba, apărându-și membrii”. „Au trecut 10 luni și s-au pierdut lucruri importante, inclusiv licența. Noi am solicitat de mai multe ori dezbaterea. Până la urmă, consiliul local este cel care decide dacă trece sau nu peste decizia primarului de a da curs cererii noastre sau nu. (…) Ați tratat superficial această problemă”, a acuzat Tiberiu Negrei.

Critici, acuzații și întrebări au venit și din partea consilierilor locali – Alina Sperlea (PRO România), Ioan Peț (PSD), Alexandru Făgăraș, Liviu Popescu, Ovidiu Zincă și Sorin Margău (PNL) – , dar și a angajaților. Dintre acestea, ar fi de menționat reducerea capacității maxime a centrului de la peste 200 la 40 de locuri (puțin peste numărul de copii care frecventează cele două centre în prezent), numărul de educatori din noua organigramă sau decizia de a nu prelungi licența centrului care acum urmează a fi desființat. „Ne ascundem după faptul că cineva nu și-a făcut treaba”, au spus mai multe voci. Probleme, au spus acuzatorii, ar fi și legate de dosare „dispărute” și de lipsa unei cereri de licențiere a noului centru, în condițiile în care desființarea celor vechi a fost cerută de primar încă din 2 iunie.

Primarul a explică că noua capacitate ia în calcul numărul de cereri primite din partea părinților, iar de aici ar rezulta și noul număr de angajați necesar. Totodată, din cauza modificărilor dorite la noile centre, AJPIS a recomandat înființarea unor noi structuri, motiv pentru care nu s-a mai cerut prelungirea vechii licențe și s-a dat ordin pentru formarea unei echipe care să o obțină pe cea nouă, pentru centrul care teoretic urmează să fie înființat. Pentru aceasta, ar fi nevoie prima dată de o hotărâre de consiliu local prin care acesta să fie înființat. Tocmai de aceea până acum nu s-ar fi trimis decât cererea de desființare. În ceea ce privește dosarele „dispărute”, acestea ar fi încă în primărie.

Studiind documentele care însoțesc proiectele de hotărâre observăm că, încă din 9 noiembrie, directorul școlii din comună – entitate în subordinea căreia este și grădinița – a cerut un nou spațiu pentru copii. Centrul de zi, care fusese deschis în 2016 după o investiție din fonduri europene putea găzdui preșcolarii, având în vedere că, oricum, cu o săptămână în urmă se finalizase perioada de monitorizare a implementării proiectului. La acel moment, propunerea a fost de desființare completă a centrului de zi și de restructurare a centrului pentru copii cu dizabilități.

În mai, după prima dezbatere cerută de sindicat, au apărut variantele care vineri intră în plen. Astfel, noile nume ale structurilor ar fi „Centrul de zi de recuperare pentru copiii cu dizabilități din comuna Dumbrăvița” (cu 15 locuri) și „Centrul de zi pentru copiii aflați în situația de risc de separare de părinți din comuna Dumbrăvița” (cu 25 de locuri). De asemenea, conform organigramelor propuse, la centrul pentru copii cu dizabilități ar fi 6,5 posturi (5 cu normă întreagă și 3 cu jumătate de normă); iar la celălalt, 4,5 (3 cu normă întreagă și 3 cu jumătate de normă); cărora li se adaugă câte un post cu jumătate de normă pentru personal de curățenie la fiecare dintre structuri. La fel, la cele două centre ar exista și câte un post cu jumătate de normă pentru șef. Astfel, angajații din prezent ar urma să se lupte pentru posturile din noua organigramă în cadrul unui concurs intern. În total, potrivit primarului, nouă persoane și-ar pierde locul de muncă. Tot Horia Bugarin consideră că, de fapt, aceasta este miza contestatarilor proiectelor, nu neapărat serviciile oferite copiilor.

În urma dezbaterii de joi, pentru plenul de vineri au rămas de stabilit mai multe aspecte: dacă se poate – și se dorește – creșterea capacității centrelor, dacă este legală – și se dorește – schimbarea plafonului de venit minim pentru admitere în cel de-al doilea centru, literatura de specialitate de la concursul amintit și alte aspecte tehnice din noul regulament. Consilierii locali de opoziție și angajații nemulțumiți declară că vor veni pregătiți. De exemplu, aceștia au venit cu un releveu obținut recent care ar arăta că, totuși, capacitatea legală reală a centrului cu 25 de locuri ar fi, de fapt, de 50.

Potrivit executivului, ar dura cel puțin o lună până s-ar putea rezolva situația. Dacă vineri consilierii locali se put de acord și aprobă proiectele propuse de primar, marți ar putea fi trimisă documentație de licențiere către AJPIS. Un răspuns pentru licențiere provizorie ar trebui primit în termen de 30 zile, dacă dosarul este complet. În maximum 60 de zile de la trimiterea documentelor ar trebui să vină și o echipă care să constate situația din realitate. Dacă există neconcordanțe între documente și realitate, acestea trebuie rezolvate în maximum un an, cât este valabilă licența provizorie. Dacă nu există, se poate primi licența propriu-zisă.

Comentarii

comentarii