Acasă Actualitate Administrația Fritz își dorește să „reglementeze urbanistic” nordul orașului. Nu va mai...

Administrația Fritz își dorește să „reglementeze urbanistic” nordul orașului. Nu va mai fi avizat niciun document de urbanism pentru această zonă, pe o perioadă de câteva luni

DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara pregătește elaborarea unei Strategii de dezvoltare teritorială urbană pentru partea de nord a orașului, anunță reprezentanții instituției printr-un comunicat de presă. Direcția Generală de Urbanism a lucrat la proiect de hotărâre consiliului local care să aprobe acest demers și să suspende temporar avizarea documentațiilor de urbanism pentru zona vizată, pe o perioada de maximum 6 luni, cât ar trebuie să fie elaborată și aprobată această strategie.

Terenul studiat, majoritatea aflat în proprietate privată, are 1.131 de hectare. Obiectivul planului strategic este, potrivit reprezentanților primăriei, stabilirea direcției de sistematizare a întregii zone, într-un concept unitar, având ca principal scop creșterea calității vieții. Primăria dorește ca acest proiect să fie un exemplu de colaborare între inițiativa publică și cea privată, prin „implementarea unei soluții de dezvoltare a zonei, inclusiv a infrastructurii și serviciilor, bazată pe principii actuale și sustenabile, care să facă zona mai atractivă”.

„Această propunere a fost deja discutată în Comisia Tehnică pentru Amenajarea Teritoriului, unde a primit undă verde. Pe tot parcursul elaborării strategiei ne vom consulta cu toate părțile implicate, investitori, instituții, furnizori de servicii, dar și cu cetățeni, avem în plan organizarea de focus grupuri și dezbateri. Vocea oamenilor este foarte importantă, pentru ca la final să avem un plan de dezvoltare al zonei, la care am contribuit toți și în care credem toți. Este o mare șansă pe care nu avem voie să o irosim, aceea de a pune bazele unei dezvoltări corecte și unitare a acestei zone”, a spus primarul Dominic Fritz.

În teorie, o strategie precum cea propusă de actuala administrație, ar trebuie să dea șansa unei dintre cele mai nedezvoltate ale Timișoarei să aibă o dezvoltare controlată și nu haotică. O problemă ar fi, adaugă reprezentanții municipalității, faptul că se fac PUZ-uri pe parcele singulare, pe suprafețe mici, și nu pe zone.

„Prin noua strategie urmărim crearea de legături între această zonă și restul orașului prin deschiderea unor noi căi de acces a vehiculelor, prin extinderea rețelei de transport în comun, prin crearea unei legături cu circulația feroviară (triaj Ronaț), dar și prin introducerea unor funcțiuni noi care să deservească atât cetățenii zonei studiate, cât și întreaga zonă periurbană. În această zonă, avem posibilitatea amenajării celei mai mari zone de agrement verzi (pe amplasamentul actualei pășuni, între aeroportul Cioca și centura verde adiacentă străzii George Ardelean), cu activități și evenimente sportive, de recreere și de divertisment și cu interconectarea culoarelor verzi-albastre (adiacente canalelor de desecare) cu întreagă zonă”, mai precizează reprezentanții primăriei.

Comentarii

comentarii