Acasă Actualitate Administrația Fritz vrea să scape de problemele cu organigrama suspendată prin aprobarea...

Administrația Fritz vrea să scape de problemele cu organigrama suspendată prin aprobarea uneia „noi”

DISTRIBUIȚI

Marți, 1 februarie, Reprezentanții Primăriei Municipiului Timișoara anunță că în curând vor ajunge în fața consilierilor locali două proiecte care privesc reorganizarea instituției. Primul prevede comasarea mai multor structuri într-o structură nou-înființată, „Administrația pentru Educație și Sănătate a Municipiului Timișoara”. Cel de-al doilea proiect ar propune abrogarea organigramei suspendate și aprobarea uneia noi.  

Această organigramă, însă, nu diferă foarte mult față de cea suspendată, singurele modificări de structură fiind la Direcția Generală Investiții și Mentenanță, și acestea destul de mici. De altfel, strict în cadrul aparatului de specialitate, vorbim de o reducere de șase posturi, de la 630 la 624: eliminarea unei funcții publice de conducere și a cinci posturi de personal contractual. În ceea ce privește noua entitate, aceasta ar urma să fie în subordinea Consiliului Local. În urma comasării structurilor existente în prezent, primarul Fritz promite o scădere cu 128 a numărului total de posturi. Conform proiectului de hotărâre, noua structură va avea 463.

Noua „Administrație pentru Educație și Sănătate a Municipiului Timișoara” ar urma să înglobeze activitățile desfășurate în prezent de Serviciul Public Asistență Medicală Școlară, Serviciul Public Creșe și aparatul de specialitate al primarului cu privire la: finanțarea învățământului, administrarea clădirilor și terenurilor unităților de învățământ/sanitare, planificarea, organizarea, verificarea și recepția lucrărilor de reparații, reabilitări și investiții aferente școlilor și spitalelor, monitorizarea managementului spitalelor.

Pe viitor, conform unui comunicat de presă, noua subunitate ar trebuie să „devină partenerul de dialog și reforme locale al Inspectoratului Școlar Județean Timiș și al unităților de învățământ”, dar și „se va implica în îmbunătățirea ofertei educaționale și atragerea de personal calificat pentru educație, va iniția achiziția de imobile pentru desfășurarea activităților școlare şi medicale, va elabora și implementa o strategie sanitară a municipiului Timișoara în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică”.

„Comasarea acestor activități într-o singură structură funcțională va însemna servicii de calitate, decizii unitare și putere de răspuns mai rapidă din partea administrației la nevoile copiilor, familiilor lor, cadrelor didactice, precum și a personalului medical și al bolnavilor. Prin această reorganizare va rezulta o reducere a numărului de posturi cu 128, prin comasarea unor departamente conexe (financiar, administrativ, juridic, resurse umane, achiziții publice)”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz, potrivit comunicatului de presă.

În această ordine de idei, conducerea primăriei consideră că fiind influențate în mod direct organigrama și statul de funcții al primăriei, se impune și aprobarea unora noi și, deci, abrogarea celor care sunt în prezent suspendate și atacate pentru anulare. S-ar elimina, astfel, „blocajele administrative actuale”, după cum se arată în comunicat.

„Principalele modificări se referă la: reorganizarea domeniului protecției mediului și al salubrizării și al managementului deșeurilor; înființarea Serviciului Transport Feroviar care va gestiona proiectul trenului-tramvai Tmișoara – Reșița și proiecte finanțate prin PNRR și POR privind conectarea infrastructurii feroviare metropolitane și regionale cu transportul public local; înființarea Biroului Urmărire Contracte și Eliberare Domeniul Public, pentru o mai bună gestionare a disciplinei comerciale pe spațiul public. Numărul de posturi pentru aparatul de specialitate al Primarului va fi de 624, reducându-se față de structura actuală”, transmit reprezentanții primăriei.

Tot aceștia precizează că, deși cele două proiecte de HCL „nu intră sub incidența legislativă privind procesul de transparență decizională, primăria face și acest demers suplimentar și introduce în consultare publică pe o perioadă de 30 de zile, cele două proiecte. De asemenea, tot în mod suplimentar față de cerințele legale, aceste proiecte de hotărâre au obținut și avizul comisiei paritare a Primăriei Timișoara”. Ar fi de menționat că, în decizia instanțelor de a suspenda organigrama până la un rezultat „pe fond”, importantă a fost și lipsa organizării dezbaterii cerute de sindicatul salariaților, dar și lipsa consultării comisiei paritare.

Cele două proiecte de hotărâre care stau la baza înființării Administrației pentru Educație și Sănătate a Municipiului Timișoara și a reorganizării aparatului de specialitate al Primăriei Municipiului Timișoara au fost publicate pe portalul Primăriei Timișoara și pot fi consultate aici: 

https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=F105A8557F0775A8C22587DC0054BA47

https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=0C0B0F6CFEEC1451C22587DC0054B589

Comentarii

comentarii