Acasă Actualitate Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Măria Mare), la Mănăstirea Şag

Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Măria Mare), la Mănăstirea Şag

DISTRIBUIȚI

Creştinii ortodocşi prăznuiesc miercuri marea sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului, când Fiul a ridicat-o la Sine pe cea în care Tatăl L-a zămislit pe pământ, prin Duhul Sfânt, pe Mântuitorul Hristos. Cu trei zile înaintea trecerii la Fiul, Maica Domnului a fost înştiinţată de Hristos despre cele ce se vor întâmpla, prin Arhanghelul Gavriil. Atunci, plină de bucurie, Sfânta Maria s-a suit degrabă în Muntele Măslinilor să se roage, după care s-a întors acasă şi îndată s-a cutremurat casa cu totul, iar ea, aprinzând multe lumânări şi mulţumind lui Dumnezeu şi chemând rudeniile şi vecinii, şi-a grijit toată casa, şi-a gătit patul şi toate cele ce se cădea de îngroparea ei. Preacurata le-a făgăduit celor din casa sa că mutându-se la ceruri va cerceta pe toată lumea şi o va mângâia.
Şi s-a făcut că prin tunet şi arătare de mulţi nori, vestea despre cele se vor întâmpla i-a adus de la marginile lumii pe toţi ucenicii lui Hristos la casa Maicii lui Dumnezeu, cu excepţia lui Toma.

Luând Fecioara iertare cu toţi, s-a culcat pe pat, a făcut rugăciune pentru întărirea lumii şi paşnica ei petrecere şi i-a umplut pe toţi de binecuvântarea ei şi în mâinile Fiului şi ale Tatălui şi-a dat sufletul.

Îndată, ochii orbilor s-au luminat şi auzul surzilor s-a deschis, ologii s-au îndreptat şi tot felul de patimă şi de boală lesne se tămăduia.
Apostolii, unii cu făclii în mâini, alţii purtând patul cu Născătoarea, se îndreptau spre ducerea la mormânt. Atunci s-au auzit şi îngerii cântând şi văzduhul era plin de glasurile cetelor celor mai presus de firea omenească, dar mai-marii iudeilor, chemând pe unii din popor, i-au îndemnat să răstoarne patul cu trupul Sfintei Maici. Numai că pronia dumnezeiască l-a lipsit de amândouă mâinile pe cel care a cutezat a face acea nelegiuire, căzându-i retezate. Spăimântându-se şi crezând din tot sufletul, păcătosul a aflat tămăduire şi s-a făcut sănătos ca mai înainte.

Apostolul Toma, ajuns după mai multe zile la casa Maicii Domnului, i-a aflat pe ceilalţi ucenici şi mâhnit le-a cerut să meargă împreună să vadă şi el trupul Maicii Preacurate şi să i se închine. Dar, mormântul era gol, aflând doar giulgiul.

Hram la Mănăstirea Şag-Timişeni

Ca în fiecare an, la sărbătoarea primului hram al Mănăstirii Şag-Timişeni, mii de pelerini vin încă din ajunul sărbătorii să privegheze şi să prăznuiască Adormirea Maicii Domnului.

Tradiţii şi obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

Sfânta Mărie Mare nu este o sărbătoare destinată petrecerilor şi chefurilor, pentru că este vorba despre Adormirea Maicii Domnului, de aceea nu se cade nici să se facă urări de ‘La mulţi ani!’. Este o zi care se petrece în sfială şi rugăciuni. Nu este bine să se lucreze din munci grele în această zi, dar tradiţia precreştină spune că aceasta este ziua în care se pot culege plante tămăduitoare de anumite boli.
Este bine să laşi uşa sau fereastra deschisă, pentru ca Maica Domnului să poată revărsa harul său divin peste cei ai casei. De asemenea, nu este zi bună pentru scăldat în râuri, pentru că pe cei îndrăzneţi îi paşte lovirea soartei.
Nu se munceşte la câmp, fiind pericol de trăsnete din senin. ZdV

 

Comentarii

comentarii