Întreaga naraţiune este o frescă plină de dramatism a finalului epocii comuniste, aflate deja în descompunere, dar romanul descrie şi avatarurile societăţii româneşti în perioada de revenire la democraţie.
“Este o pasiune pentru scris, care nu ştiu de unde vine. Simt o plăcere şi o naturaleţe care uneori mă sperie. Nu îmi dau seama de ce reuşesc atât de uşor să scriu, să intru în rolul autorului şi să povestesc cu atâtea uşurătate şi plăcere. (…). Povestea pleacă de la un caz real din 1984, care chiar s-a întâmplat, dar este şi ficţiune. Am brodat o poveste care survolează Timişoara anilor ’80, tristeţile, dar şi cu farmecul ei pe care eu l-am trăit din 1986 când m-am mutat din Caransebeş la Timişoara în cartierul Fabric”, a mărturisit Adrian Marcu.
Romanul începe cu un citat din opera scriitorului francez Albert Camus: “Lasă timpul să-şi trăiască timpul, lasă viaţa să-şi facă datoria!”, iar ultimul capitol, “Măştile timpului”, concluzionează teribila poveste explorată în carte.
Poetul Adrian Bodnaru, moderatorul evenimentului, a atenţionat că ne aflăm în faţa unui autor care este un scriitor veritabil, lucru de apreciat într-o lume a amatorismului, iar romanul are o componentă politică, una de thriller, de român poliţist, dar şi de roman social al perioadei comuniste.
Prof. Sorin Ciutacu a punctat, în context, că romanul este scris în foileton şi aminteşte de Dickens, care şi-a publicat în această manieră primul roman.
“Romanul lui Adrian Marcu este existenţialist prin factură şi morala intrinsecă a faptelor descrise. Un asemenea roman dezbate teme legate evident de existenţa umană, libertate, despre alegeri şi sensul vieţii adesea dintr-o perspectivă filosofică. Romanul existenţialist al lui Adrian Marcu pune întrebări fundamentale despre natura condiţiei umane. Îl recomand tuturor pasionaţilor şi pasionatelor de lectură de calitate şi de artă care ne face bine şi ne purifică. Este un roman despre Timişoara pentru timişoreni de ieri, de azi, de mâine şi de pretutindeni”.
Romanul a fost scris în urmă cu trei ani, iar acum se află în toate librăriile din ţară.
“Măştile timpului” este şi un roman scris în cheie politică, care survolează ultimii ani ai comunismului românesc şi apoi întreaga perioadă post-decembristă.
“Suntem mereu puşi într-o situaţie limită, în care povestitorul smulge toate măştile. Ne arată desfăşurătorul, aşa cum ne prevenise prin titlu. Într-un timp în care autorul nu mai are grijă de cititorul său, nu-l mai ocroteşte cu pagini fericite, Adrian Marcu propune un roman-model. Să-l citim şi recitim cu iubire”, scrie criticul literar Cornel Ungureanu, pe coperta cărţii.
Adrian Marcu s-a născut pe 30 septembrie 1973 în Caransebeş. În anul 1996 a absolvit Facultatea de Jurnalistică şi Comunicare, iar în anul 2010, Facultatea de Sociologie la Universitatea de Vest din Timişoara. Din anul 2009, este doctor în sociologia istoriei şi şeful disciplinei de Filosofie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timişoara. În perioada 1998-2016, a fost realizator şi moderator al unor emisiuni de televiziune la Analog TV, Realitatea TV Timişoara, TVT Digi TV. Din anul 2015 este fondatorul şi directorul săptămânalului “Banatul Azi” şi al site-ului online cu acelaşi nume. Semnează eseuri, articole, editoriale, dar şi povestiri în săptămânalul regional “Banatul azi” şi în alte publicaţii culturale. Este autorul volumelor de publicistică “Sfârşit de Capitol” (2001) “Ilegalişti în catedrală” (2005). În 2022 a publicat la editura Cartier volumul de povestiri “Singurătăţile unei femei frumoase”.
Comentarii
comentarii