Acasă Actualitate Adrian Orza nu este de acord cu opțiunea primarului Nicolae Robu de...

Adrian Orza nu este de acord cu opțiunea primarului Nicolae Robu de a confisca Asociația TM2021

1699
DISTRIBUIȚI
adrian orza dezbatere de dreapa

Adrian Orza, consilier local independent și candidat pentru primar al Timișoarei la următoarele alegeri locale, nu este de acord cu felul în care cel puțin declară primarul Nicolae Robu că va acționa în privința Asociației Timișoara – Capitală Cultural Europeană 2021.

În conferința de presă din 9 iunie, edilul-șef a spus că, bazându-se pe faptul că „incluzând investițiile de infrastructură, Primăria dă 97%” din fondurile Asociației, nu vede ce ar putea fi greșit în implicarea sa personală, din moment ce „când punem în balanță, concluzia mea este că plusurile cu care am venit neieșind eu în față sunt mai puține decât minusurile care au apărut în timp”.

„Dacă până acum am lăsat Asociația să se manifeste ca reprezentant al comunității, nu se va mai întâmpla la fel în continuare”, a concluzionat Robu. În plus, acesta acuza faptul că, oricum, tot în primar și primărie se „aruncă cu noroi”. Robu ar urma ca încă de mâine să își pună în aplicare noile prerogative asumate, în ședința boardului executiv al asociației, unde se va discuta inclusiv despre posibila amânare a mandatului de Capitală Europeană a Culturii, fie pentru 2022, fie pentru 2023.

Comentând acest punct de vedere al primarului, Orza a scris, pe pagina sa de Facebook: „Nu pot fi de acord cu exprimarea primarului, cum că «dacă până acum am lăsat Asociația să se manifeste ca reprezentant al comunității, nu se va mai întâmpla la fel în continuare». Probabil că nu a fost intenționată, dar e bine să o clarificăm”.

Consilierul explică: ”În primul rând, pentru că exact în Statul Asociației se spune clar că ea este o formă de «organizare bazată pe dreptul constituțional la liberă asociere, ca persoana juridică română de drept privat și utilitate publică, în scopul realizării unor activități de interes general și comunitar». În al doilea rând, cred că e nepotrivită exprimarea, ea sugerând că un primar ar putea oferi când e mărinimos sau retrage când e supărat, după bunul plac, dreptul cuiva la a se manifesta”.

„Cu siguranță, atmosfera legată de proiectul Capitalei Europene a Culturii nu e una liniștită. Și, cu siguranță, ea trebuie readusă pe un făgaș dătător de speranțe. Dar asta trebuie făcut statutar, cu discreția și eleganța cuvenite unui astfel de domeniu. Altfel, riscăm nu doar să turnăm gaz pe foc, dar să și ratăm rezolvări absolut necesare”, concluzionează acesta.

Comentarii

comentarii