Acasă Actualitate Adrian Orza: „Unele ordonanţe ale guvernului numai încurcă administraţia publică locală”

Adrian Orza: „Unele ordonanţe ale guvernului numai încurcă administraţia publică locală”

DISTRIBUIȚI
Multe din ultimele măsuri adoptate de Guvernul Boc prin ordonanţe de urgenţă dau mari bătăi de cap edililor din multe oraşe ale României, spune viceprimarul Timişoarei Adrian Orza. De la situaţia dificilă a instituţilor de cultură din subordinea primăriilor la probleme legate de serviciile de evidenţă a populaţiei şi până la măsuri luate la nivel central privind bugetele locale, ordonanţele guvernului afectează foarte multe primării din ţară.

 
„Filarmonica nu poate fi contopită cu un teatru. Ea e sau nu e”
 
Subiectul principal al ultimei săptămâni, la Timişoara, a fost legat de faptul că trei instituţii culturale de tradiţie ale urbei – Filarmonica, Teatrul German şi Teatrul Maghiar – riscă desfiinţarea, dacă OUG 63/2010 se aplică fără a ţine cont de unele particularităţi. Edilii Timişoarei spun că cele trei instituţii nu ar trebui să fie atinse de disponibilizările ce decurg din aplicarea ordonanţei, întrucât nu au fost înfiinţate de consiliul local, fapt ce le scoate de sub incidenţa aplicării OUG 63/2010. Aflat sâmbătă la Timişoara, ministrul Culturii Kelemen Hunor a luat la cunoştinţă acest aspect şi a dat asigurări că va discuta problema la nivel ministerial şi va transmite, în cursul acestor zile, un răspuns clar. Situaţia în care se află cele trei instituţii culturale enumerate anterior se regăseşte şi în alte oraşe mari din România. „Peste tot în ţară există o mare frământare. Subiectul zilei este: intră sau nu instituţiile de cultură la reduceri? Şi nimeni, nici măcar „producătorii” acestei ordonanţe nu au dat încă un răspuns ferm”, spune Orza, explicând că măsura comasării celor trei instituţii nu are cum să fie aplicată la Timişoara. „Sunt trei instituţii cu tradiţie separată. Cu imagine naţională şi internaţională. Trecând peste aspectul de mândrie locală legată de chestiunea că Timişoara este singurul oraş din Europa cu teatre în trei limbi, filarmonica nu poate fi contopită cu un teatru. Ea e sau nu e. (…) Tăierile de personal oricum se întâmplă. Întrebarea e dacă se numără şi angajaţii insituţiilor de cultură”, spune Orza.
 
„Oricum administraţia publică locală e grea, dar când vine cineva şi te mai şi încurcă, devine şi mai grea”
 
 Adrian Orza spune că existe şi alte măsuri guvernamentale care încurcă treburile la nivel local. „Oricum administraţia publică locală e grea, dar când vine cineva şi te mai şi încurcă, devine şi mai grea”, spune Orza, explicând că guvernul a decis diminuarea cu 20% a cheltuielilor municipalităţilor şi mutarea fondurilor la capitolele subvenţii şi investiţii. Asta după ce, la începutul anului, la Timişoara, cheltuielile fuseseră deja reduse cu 25%, spune Orza. La capitolul cheltuieli, spune edilul, intră iluminatul stradal, măturarea străzilor şi repararea drumurilor,plus tot ce nu reprezintă investiţie. Guvernul motivează măsura prin dorinţa de a creşte investiţiile şi, prin urmare, a relansa economia. „Este o decizie centralistă, care în loc să ajute cetăţenii, încurcă lucrurile. Problema este că acum vom rămâne cu bani necheltuiţi, nu-i economisim, ci se mută fără logică între capitole, fără să ne ajute”, spune Orza, catalogând ca ilogică măsura impusă de la centru. „Dacă luau banii la nivel central, deşi era neconstituţional, avea o logică. Dacă ziceau că iau fondurile şi le dau sinistraţilor, exista o logică, dar aşa, nu văd niciuna”, încheie Orza.  
 

Comentarii

comentarii